Fulin: Niko ne zna koliko imam titula, ipak je život najvažniji

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Finale Evropskog kupa turing automobila na autodromu Most u Češkoj ispunilo je i premašilo sva sportska i takmičarska očekivanja.

Do poslednjeg metra poslednje trke nije se znalo ko će biti šampion, a čast je konačno pripala Petru Fulinu, koji je pobedom u drugom sprintu došao do svog trećeg ETCC trofeja.

Čeh je slavio pred domaćom publikom, ali, po svom običaju, nije preterano emotivno to doživeo.

“Niko zaista ne zna koliko sam titula osvojio, pa mislim da je najvažniji sam život. Uživao sam celog vikenda, bio je sjajan za nas i mislim da smo priredili odličnu predstavu. Želim da se zahvalim mojoj ekipi koja je uradila dobar posao i spremila mi odličan auto”, rekao je Fulin posle poslednje karirane zastave u 2017.

“Tokom prve trke sam vodio, a neko me je udario otpozadi i otada sam osećao da sa autom nije sve kako treba. U drugoj trci sam uživao i previše. Loše sam krenuo i morao sam dosta da pretičem. Kontakt između Stefanovskog i Šrajbera mi je pomogao, a posle toga sam se samo trudio da održim dostancu ispred Kraleva.”

Promenljivi vremenski uslovi na Mostu pretili su da dovedu ekipe u situaciju da moraju da menjaju setap. Fulda i njegov Krenek motorsport za tu varijantu su išli na sigurno: “Da budem iskren, gledao sam šta rade Norbi i Kristjohanes – bez obzira šta bi oni uradili, ja bih uradio isto”.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Fulina 2013. nije mnogo uzbudilo što je tadašnji prvi ETCC naslov osvojio kod kuće, ali u Brnu. Ovog puta je pohvalio autodrom Most koji je prvi put ugostio ETC kup.

“Zahvaljujem navijačima na podršci. Očekivali smo malo više ljudi, ali je verovatno vreme uzrok manjeg broja posetilaca. Međutim, Most je pokazao da može da organizuje takmičenje kao FIA ETCC, mislim da su i drugi vozači uživali u vikendu i nadam se da ćemo se u budućnosti opet takmičiti na Mostu”, poručio je osvajač evropskog turing zlata za 2017.

Posle lošeg starta ETCC sezone, bugarski automobilista Plamen Kralev trkao se paralelno i u TCR Italija i očigledno je uspeo da razume kako treba da vozi svoj “audi RS 3 LMS”. On je na Mostu zabeležio jednu pobedu i jedno drugo mesto, što mu je daleko najuspešniji vikend u kategoriji.

“Bilo je veoma interesantno, konačno smo uspeli da pronađemo setap i mislim da smo sada konkurentni. Prva sezona bila mi je vrlo teška, a pre toga nisam vozio pet godina (mada jeste nastupao u ETC kupu 2014. – prim.). Zatim, kupili smo sasvim nov automobil, niko ništa o njemu nije znao, nismo znali kako da ga podesimo da bismo bili konkurentni u ETCC-u. Zbog svega toga smo veoma zadovoljni rezultatima na Mostu”, ispričao je Kralev i dodao da će sledeće sezone pokušati dalje da napreduje, te da njegova ekipa još mora da poradi na podešavanjima, ali da sada zna u kom pravcu treba da se radi.

Zatim se Bugarin, koji važi za vozača koji ne preza od kontakta i vozi veoma agresivno, pa i nepromišljeno, osvrnuo i na tok češkog vikenda.

“Da budem iskren, trke su bile lude. Kad ste u automobilu, nemate mnogo vremena da razmišljate o posledicama. Radite ono što mislite da je najbolje. Trudio sam se da nikog ne povredim ili udarim, jer su se momci borili za titulu i nisam želeo nikome da uništim šampionat. Ali i ja sam trkač i uvek se trudim da iskoristim sve prilike da pretičem. Imao sam loš start u prvoj trci, ali sam bio bolji u drugoj, a u obe sam uživao”, završio je Kralev.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Norbert Nađ nije imao nijednu pobedu ove sezone, ali je bio u ozbiljnoj prilici da se bori za titulu. Dva druga mesta na Mostu dovela su ga do konačnog drugog mesta u generalnom.

“Ovaj vikend je bio veoma težak. Prva trka nije bila toliko naporna, osim možda prvih nekoliko krivina, posle toga sam samo čuvao automobil i dovezao ga do cilja. Zbog Šrajberovog lošeg starta u drugoj trci izgubio sam mnogo pozicija. Najteže je bilo preticati, a istovremeno brinuti o sopstvenom automobilu, uz to sam morao da osvojim što više poena.”

“Kad sam na kraju prve trke video kako voze Stefanovski i Kralev, pomislio sam: “Bože, moram da sačuvam auto, a ne da brinem o poziciji”! A trebalo mi je mnogo poena! Drugo mesto na kraju sezone je bolje nego što je bilo prošle godine i zadovoljan sam time. Pokušaću da postanem šampion sledeće godine”, ispričao je Nađ izdvojivši najbolji i najgori trenutak u 2017.

“Najbolje je bilo kad smo konačno našli u čemu je problem sa automobilom zbog kog sam loše startovao, a najgori je incident u Portugalu, jer smo morali da obnovimo čitav auto”, dodao je vozač Zengeovog “seata”.