Gerijeri: Zimus smo radili na detaljima, nadam se da će “honda” ponovo biti moćna

Četvrtu godinu zaredom Minih motorsport je klijent Honde u Svetskom kupu turing automobila, a drugu sezonu uzastopce njegova dva tima staraju se o sve četiri “honde sivik” u ovom šampionatu.

Vozački kvartet je nepromenjen u odnosu na 2020, a svi piloti, Esteban Gerijeri i Nestor Đirolami u jednoj, i Tijago Monteiro i Atila Taši u drugoj ekipi, imali su svoje sjajne momente na stazi na kojoj prvenstvo počinje, čuvenom Nirburgringu Nordšlajfe.

Takmičeći se u WTCR, Gerijeri je završavao sezone kao treći, drugi i četvrti u generalnom. Svake godine je dolazio na sezonsko finale kao kandidat za vozačku titulu i dosad mu je uvek izmicala. On je višestruki osvajač WTCR trka na Nirburgringu, tamo je slavio 2018. i 2020, kada je bio i član postave “honde sivik” koja je pobedila u TCR klasi na Nirburgringu 24H.

Argentinac je rekao: “U tri prethodne sezone pokazali smo da su Minih motorsport i “honda sivik tajp R TCR” moćna sila. Naravno, cilj je da taj trend nastavimo i ove godine i, nadam se, da se borimo za titulu, pogotovu posle rada na detaljima kojim smo se bavili tokom zime. Nirburgring bi trebalo da bude dobro mesto za početak naše WTCR kampanje, naročito uz sećanje na moje pobede u Svetskom kupu i na Nirburgringu 24H prošle godine. Međutim, to je staza na kojoj sebi ne smete da dopustite samozadovoljstvo, niti da se oslanjate na prethodne uspehe. Zato sam izuzetno usredsređen na izazov ovog vikenda i jedva čekam da startujemo.”

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Bebu Đirolami je u 2020. osvojio pol-poziciju na Nordšlajfeu. Njegovih kvalifikacionih 8:51.802 izvezenih u sumrak bilo je sekund brže od prvog pratioca i predstavlja rekord za TCR klasu, istovremeno i jedan od najsjajnijih momenata u karijeri pilota Minihove “honde” #29.

Godinu dana ranije, Đirolami je bio pobednik tromeča u zavetrini na Detinger visu i tada je njegova smelost nagrađena plasmanom na podijumu.

Nestor je izjavio: “Ovo mi je treća WTCR sezona s Minih motorsportom i “hondom sivik”. Imamo godinu dana iskustva u zajedničkom radu u jednom timu i proveli smo zimu mnogo se trudeći da ove godine budemo efikasniji nego prošle. Naravno, niko ne zna kakav će tačno biti vikend na Nirburgringu, ali je auto na njemu tradicionalno dobar, a testirajući tamo prošlog meseca iskusili smo sve moguće vremenske uslove. Imao sam vrlo lepih trenutaka u 2020, ali je trebalo da budem stalniji. Nadam se da će se isplatiti veliki rad uložen preko zime u poboljšanje automobila i u lične pripreme.”

Monteiru će 2021. biti deseta jubilarna godina kako je takmičar Honda rejsinga. Obe prošlogodišnje WTCR trke na Nirburgringu završio je u prvih 10, ali je vrhunac njegovog vikenda bila pobeda u TCR klasi na Nirburgringu 24H s “hondom sivik tajp R” u endurans specifikaciji.

Isto postignuće Portugalac je zabeležio i 2019, a ove godine će još jednom pokušati da trijumfuje u čuvenoj trci izdržljivosti. U novom dvostrukom programu vikenda na Nordšlajfeu društvo će mu između ostalih praviti i Đirolami.

“Drago mi je što sam opet član postave Minih motorsporta i ponosan sam što moja veza s Hondom ulazi u desetu sezonu”, kazao je Tijago. “Na testiranju je osećaj u automobilu bio svarno dobar, nadam se da ću sezonu početi napadački i da će se taj zamah nastaviti. Znamo da će konkurencija biti jaka, a pravi poredak ćemo saznati tek kada startujemo na Nirburgringu, možda čak i kasnije. Međutim, pouzdamo se u paket koji imamo.”

Iako ima samo 21 godinu, Taši ide u susret trećoj punoj WTCR kampanji. Mađar se pokazao kao brz u prethodne dve posete Nirburgringu. Bio je četvrti 2019, što mu je bio i najbolji rezultat debitantske sezone, a prošle godine mu je sabrana i zrela vožnja u komplikovanim vremenskim uslovima donela izlazak na podijum.

“Ovo mi je treća sezona kao vozaču Honda rejsinga i sjajno je što počinjemo na stazi na kojoj sam već završavao na podijumu. Ipak, to neće imati mnogo značaja kad izađemo na Nirburgring jer morate da se usredsredite na ono što vam se dešava u sadašnjosti. Ipak, možemo da počnemo vikend sa samopouzdanjem jer znam da smo i ja i “sivik” tu dobro prolazili u protekle dve godine. Zadovoljan sam svojim napretkom u WTCR 2020, dva puta sam završavao među prva tri, pa je prirodno da su mi ciljevi ove godine viši: sledeći korak je osvajanje trke”, poručio je Taši.