Gudjir testira pneumatike koji sami kontrolišu pritisak

Gudjir je napravio veliki korak napred u smeru buduće mobilnosti jer su prevoznici u severnoameričkim voznim parkovima počeli da testiraju njegovu inovativnu tehnologiju koja održava zadati pritisak u pneumaticima za privredna vozila („Air Maintenance Technology“ – AMT).

Goodyear_AMT2Peristaltičke pumpe u AMT-u obezbeđuju da pneumatici sve vreme održavaju pritisak na nivou koji odrede vozni parkovi. Održavanje odgovarajućeg pritiska ključni je faktor za stepen iskorišćenja goriva i smanjivanje emisije štetnih gasova, omogućuje manju potrošnju goriva i manju emisiju ugljen-dioksida, istovremeno obezbeđuje duži vek trajanja pneumatika, veću izdržljivost karkase i veću sigurnost.

Zahvaljujući novoj tehnologiji korisnici više neće morati da se bave pumpanjem pneumatika jer oni imaju ugrađene sve sastavne delove AMT sistema, uključujući i minijaturnu pumpu.

Goodyear_AMT_AirMaintenanceTechnologyPomenutu tehnologiju Gudjir razvija od 2011. godine, a u sadašnju fazu testiranja uključeno je više teretnih voznih parkova sa sedištem u SAD i Kanadi. Testiranje se obavlja u okviru istraživačkog projekta koji podržava Biro za tehnologiju vozila u Ministarstvu energetike SAD. Biro je uočio revolucionarne prednosti tehnologije i njenom razvoju namenio je sredstva u visini 1,5 miliona dolara.