Pelinen za Serbiaring: Italiju nosim u srcu, ali je vreme da krenem dalje

Aku Pelinen, tihi momak iz mesta Usukaupunki u Finskoj, četiri puta se peo na najviši stepenik pobedničkog postolja u ovoj ETCC sezoni. Prethodna takmičarska iskustva sticao je uglavom u Italiji, gde je dve godine prilično uspešno vozio Evropski Abart trofej, oprobao se i u Formuli Abart a osvajao je i Seat ibica Superkup u juniorskoj kategoriji.

Sezona na isteku jedna je od najboljih u karijeri dvadesetjednogodišnjeg vozača. Nastupio je na 11 trkačkih vikenda, 22 puta startovao, u ETCC je u svojoj klasi završio na trećem mestu u generalnom plasmanu. Uz to je drugi put zaredom osvojio Italijanski Kastrol kupra Kup u juniorskoj kategoriji, a u apsolutnom poretku kategorije bio je četvrti. Takmičarsku sezonu je, na iznenađenje mnogih, završio u Monci, u Seat Leon Evrokupu, a ne u Perguzi, na poslednjem takmičarskom vikendu ETC kupa.

_F1_4489 _F2_0619

Nisi otišao na poslednju trku ETCC sezone u Perguzu iako si imao velike šanse da osvojiš titulu u monomarki. Zašto si odabrao da tog vikenda budeš u Monci i voziš Seat leon Evrokup?
– Postoji više razloga, koje smo sagledali i odlučili da ipak odemo u Moncu. Pre svega, razdaljina između Finske i Sicilije je 4.000 kilometara u jednom pravcu. Odlukom da se trkamo na Perguzi došli bismo u situaciju da donde putujemo dve nedelje. Za moju malu ekipu sa kojom radim to bi bilo veoma komplikovano, jer bi tek posle veoma napornog puta sledio trkački vikend. Takođe, mislim da bi sve trke trebalo da se održavaju u Centralnoj Evropi, a taj region ima dovoljno staza u ponudi.

S druge strane, bilo mi je ponuđeno da vozim sasvim novi “seat leon kup” automobil. Pošto je taj auto jedna od mojih mogućih sprava za sledeću sezonu, ponuda mi se učinila primamljivom. Osim toga, smatram Seat leon Evrokup jednim od najcenjenijih trofeja u ovom trenutku kada je ova marka automobila u pitanju. Moze se reći da sam u Moncu otišao tog vikenda da bih praktično testirao sa tridesetoricom brzih vozača.

WP_000186 CLA_1433

Dolaziš iz Finske, gde je reli mnogo popularniji od turing trka, i odakle je došlo nekoliko uspešnih vozača Formule 1. Zašto si se ti odlučio za turing?
– Da budem iskren, reli jeste bio moja želja. Počeo sam u kartingu kao mali i čekao trenutak kad ću moći da dobijem vozačku dozvolu i krenem dalje. U turing trkama je to bilo moguće ranije, sa 15 godina, pa smo odlučili da napravimo trkački automobil za krug i da se kasnije prebacimo na reli. Međutim, ostali smo u turingu, ne znam ni sam kako… A danas mislim da smo napravili zaista dobre rezultate i da za sada nema potrebe da pokušavamo nešto drugo.

Da li je Seat nešto što si želeo u svojoj karijeri? Da li je to tvoj izbor?
– Seat je sigurno jedna od mogućnosti, posebno za bližu budućnost. Seat sport fantastično razvija trkačke automobile. Dokle god bude tako, ne vidim razlog da tražim nešto drugo.

_MG_3381 IbizaCup

Iza sebe imaš bogatu trkačku karijeru u Italiji. Zašto baš Italija?
– Italija je svakako jedna od najvažnijih zemalja kada su trke u pitanju. Iako je auto-industrija u problemima, iako je ekonomska situacija u Evropi komplikovana, tamo se i dalje ulaže u auto-sport i on je veoma popularan. Ne manjka im strasti, a i infrastruktura im ide naruku već decenijama. Staze poput Monce, Imole i Muđela su legendarne, a to nije sve što Italija nudi. Zbog svega toga zaključio sam da je to pravo mesto za početak moje internacionalne karijere. Italiju ću uvek nositi u srcu, ali je sada trenutak da krenem dalje, u neke druge serije. Nadam se samo da ću, gde god vozio, imati priliku da se trkam jednom ili dva puta u sezoni u Italiji, tek toliko da ponovo osetim kao da sam kod kuće. I to nije samo zbog sunca i hrane, mada je i to čini tako posebnom…

Kakvi su ti planovi za sledeću sezonu?
– Ja ću se potruditi da učinim još jedan korak bliže ka cilju da postanem profesionalni vozač. Rano je da vam kažem šta ću tačno voziti i za šta ćemo prikupiti novac. Svakako dajemo sve od sebe da napravimo dobru kombinaciju i kvalitetnu sezonu za mene.

press_aku_pellinen_2

Imaš li vremena za privatni život i šta radiš kad nisi na točkovima?
– Kad nema trka niti testova, idem na fakultet i održavam fizičku i psihičku kondiciju. Može se reći da sam zauzet trkama i kad se ne trkam. Ponekad dam sebi oduška sa prijateljima, a trudim se da nađem dovoljno vremena i za svoju devojku.