Haf: Glavna trka nam je ambicija, uvodna je samo borba za opstanak!

Honda je prvi proizvođač koji je ove godine uveo sva tri automobila u Q3 rundu kvalifikacija, koje su, štaviše, završene trostrukim trijumfom njenih vozača, Roba Hafa, Norberta Mihelisa i Tijaga Monteira. Pred dominantom fabričkom trojkom je bitan zadatak: da sačuvaju automobile u uvodnoj trci, u kojoj startuju s 10, 9. i 8. mesta, a da zatim pokušaju da ostvare trostruku pobedu u glavnom nadmetanju dana.

Haf je u Marakešu osvojio 12. pol poziciju karijere, prvu od 2012. i otkako ne vozi “ševrolet”.

WTCC_Rob_Huff_DHL_Pole_Posi“Kakvo neverovatno postignuće Hondinog tima, tri automobila u top 3 apsolutno neverovatno”, počeo je egzaltirani Englez. “Prvi put sam na pol poziciji otkako nosim Hondin kombinezon. Bili smo samouvereni uoči Marakeša, verovali smo da će nam staza odgovarati , jer imamo stabilnost na kočenju, odličnu trakciju i povoznost, a u odnosu na proteklu rundu izgubili smo nešto balasta. To se i pokazalo u tempu na treninzima i kvalifikacijama.”

“Bio sam iznenađen pol pozicijom, nisam mislio da je moj krug dovoljno dobar, napravio sam dve greške, a Tijago i Norbi su bili brži od mene u Q2 i to me je prilično zbunilo. Nisam očekivao da ću moći da im pariram. U sjajnoj smo poziciji da u nedeljnim trkama osvojimo puno bodova za oba šampionata. Velike čestitke i hvala Hondi na ovoj prilici.”

Haf je specijalista za ulične piste i utoliko bolje poznaje rizike koji prate trkanje u takvim uslovima: “Svakako, ovo je ulična staza i biće jako teško. Nikad ne znate na uličnim stazama, viđali smo velike udese koji odnesu prvih 10 automobila na prvoj krivini! Problem na uličnim stazama je što neko ispred vas može da dotakne zid, da se odbije i to vas automatski uključuje u incident. Kao timu, glavne ambicije su nam u glavnoj trci, dok će uvodna biti samo borba za opstanak, a ako se u njoj popnemo u poretku i osvojimo koji poen – fantastično. Ali, ovo što smo već izveli je jedno veliko postignuće!”

WTCC_Rob_Huff_action_imageMonteiro, je u Maroko došao kao drugi u generalnom. U njegovoj analizi subotnjeg rezultata primećuje se da Portugalac i te kako obraća pažnju na širu sliku i na stanje na tabeli prvenstva. “Ovaj rezultat je novi dokaz svega što je tokom zime urađeno na “hondi sivik WTCC” i pokazatelj performansi koje sada iz nje možemo da izvučemo. Celog vikenda imamo izvanredan tempo, i to s lakoćom. Smanjio sam Lopesovu prednost u generalnom za jedan poen.”

“Zapravo sam i malo razočaran što nisam na pol poziciji. U Q3 krugu bio sam isuviše samouveren, imao sam dobro vreme, ali sam preterao na krivini 7, točkovi su zablokirali, to me je koštalo blizu 3 desetinke, a tolika je razlika bila na kraju. Ljut sam na sebe, ali treće mesto je ipak dobro polazište – nalazim se ispred glavnog rivala u prvenstvu i imam dobre šanse da smanjim razliku za još koji bod. Ipak, Pečito nikad nije daleko, čak i kad mu ide loše uvek je tu negde. Stvar je u tome da budemo agresivni, a da ne budemo glupi i da budemo oprezni s obzirom na situaciju u kojoj smo. Treba da budemo pametni, još uvek smo u igri, definitivno više nego ikad”

561601Mihelis je, prvi put kao fabrički pilot, doprineo najubedljivijem kvalifikacionom rezultatu Honde u TC1 epohi. Za razliku od Monteira, Mađar je u ključnom pokušaju bio isuviše rezervisan: “Izuzetno sam ponosan što sam učesnik ovog istorijskog Hondinog 1-2-3 rezultata; prvi put da je neko to postigao u ovogodišnjem šampionatu. Mislim da sam i ja mogao do pol pozicije, auto je imao potencijal, ali sam bio isuviše oprezan u Q3 krugu, prerano sam kočio na krivini 11, to me je koštalo vremena koje nisam uspeo da povratim. Međutim, nije toliko važno ko je na pol poziciji, najvažniji je timski rezultat i ponosan sam što sam član ove ekipe. U MAC3 sam očešao zid i probušio sam gumu. Moramo da istražimo da li je greška bila moja, ili je bilo nekih drugih problema. Ali, znao sam koliko je važno da prođem kroz cilj jer bi tih 6 poena moglo da bude jako važno kasnije u sezoni.”

Govoreći o strategiji Honde za nedelju, Norbi je istakao: “Mislim da moramo da budemo pametni, jer je sledeći cilj pobeda u glavnoj trci i zato u uvodnoj moramo da budemo oprezni. Ne verujem da je pravi pristup rizik da bi se osvojila tri ili četiri poena više u uvodnoj trci. Celoj ekipi potrebna je trostruka pobeda u glavnoj trci i mislim da taj rezultat mora da bude naš cilj.”