Verne: Prva pobeda smanjuje presiju i ohrabruje

Zapažen kao trkač u jednosedima i GT automobilima, svojevremeno i Indilajts šampion, Žan-Karl Verne je kao pilot TCR Internacionalne serije stigao i do prve turing pobede u svojoj karijeri, predvodeći trostruko slavlje Folksvagena i Leopard rejsinga na Spa Frankoršampu.

Francuz je prve pohvale uputio na adresu svoje ekipe: “Sjajan dan za tim. Znali smo da će pobeda stići, sada je to postignuto i to će smanjiti presiju i ohrabriti nas uoči dolazećih trka. Tim je vrlo dobar, profesionalan i motivisan. To vidite po načinu kako unapređujemo auto iz sesije u sesiju.”

“Prva pobeda je i za mene sjajna, adaptacija na turing trke i prednji pogon prošla je bezbolnije nego što sam očekivao, zahvaljujući i podršci cele ekipe i mog timskog kolege.”

2016-2016-Spa-Race-2---Leop“Trka je bila živa, startovao sam dobro, kontakt s Burijem bio je potpuno slučajan. Gledao sam u retrovizore i verovatno sam se pomerio, zatim sam vodio dobru borbu sa Stefanom (Kominijem). Prošao me je, ali sam uspeo da povratim poziciju. Sve je bilo apsolutno fer i uspeo sam da se zadržim na čelu, vozeći praktično kvalifikacione krugove. Ispalo je savršeno”, zaključio je Verne, posle Belgije šesti u generalnom sa 56 bodova.

Šampion TCR serije Stefano Komini nije učestvovao u belgijskoj trci 1 zbog loma poluosovine. Drugo mesto u subotnjoj trci 2 donelo mu je 18 poena i podiglo ga je na peto mesto u vozačkom plasmanu. “Dobar timski rad i briljantan uspeh”, rekao je Švajcarac. “Trebalo nam je ovakvo nešto, radostan sam zbog svih u ekipi. Borba sa Verneom na početku bila je zabavna, ali nisam želeo preterano da forsiram da ne bih ubio gume. Znao sam da bih u suprotnom imao muke u drugom delu trke, zbog 20 kilograma balasta. Sad stiže Imola, a ja tamo zaista želim da pobedim!”, poručio je Komini, indirektno podsetivši da ove sezone još nije izlazio na vrh podijuma.

2016-2016-Spa-Race-2---01-SFinac Anti Buri ovog vikenda je gostovao u TCR Internacionalnoj seriji, a matično takmičenje mu je ADAC TCR Nemačka, gde nastupa u sopstvenom privatnom “seatu”. Prošle nedelje upisao je pobedu na Zahsenringu, a današnje treće mesto mu je prvi izlazak na podijum na međunarodnoj pozornici. Temelj tog rezultata bila je pol pozicija na inverznom startu.

“Bio je to dobar rezultat, vozio sam dobru trku”, ocenio je Finac. “Ponovo nisam dobro startovao, pa me je i Homola brzo prestigao. Taj manevar je bio sjajan, ali sam uspeo da mu uzvratim. U nastavku sam uglavnom pokušavao da sačuvam svoju poziciju na podijumu. Osećaj u automobilu je bio dobar, ali prvi put vozim “golf” i nalazim da je drugačiji od “leona”, iako imaju istu osnovu. Moj glavni ovogodišnji program je TCR Nemačka, ali nadam se da će biti i drugih prilika u Internacionalnoj seriji, koja mi se jako svidela.”

2016-2016-Spa-Race-2---48-AJedan korak dalje od podijuma ostao je Mato Homola, u trci 2 i u generalnom poretku najbolje rangirani pilot B3 rejsinga. Slovak je tokom vikenda na Spa Frankoršampu upisao dva četvrta mesta i svoj bodovni saldo podigao na ukupno 49 poena.

Vozač iz Bratislave je svoj subotnji nastup opisao kao delimično dramatičan, a kao vrhunac je označio borbu za treće mesto: “Uspeo sam čisto da prestignem Burija, ali me je dve krivine kasnije zasulo kamenje koje je podigao Komini. Izudaralo mi je vetrobran i suvozački prozor, koji se kasnije polomio i nešto staklića me je pogodilo i u lice. To me je dekoncentrisalo, pogrešio sam, a to je iskoristio Buri i vratio se na treće mesto. Već treći put završavam četvrti u ovoj sezoni i želim konačno počnem da nižem mesta na pobedničkom postolju. Ipak, osvojio sam važne poene i mogu da kažem da sam zadovoljan rezultatom.”