Hondin kiks doneo MAC3 maksimum Sitroenu

Posle Hondinih impresivnih 1-2-3 u kvalifikacijama u Marakešu, moglo se očekivati da će Haf, Monteiro i Mihelis trijumfovati u timskom sprintu i uknjižiti 10 proizvođačkih bodova, ali je ovaj novi takmičarski format još jednom pokazao svu svoju nepredvidljivost, pa je maksimalni skor upisao Sitroen.

Na MAC3 start prvi je izašao trio Lade, koji je u formaciji Tarkvini-Valente-Katsburg izvezao dva neproblematična kruga u vremenu 2:51,636.

WTCC_MAC3_LADA_imageHondinu kolonu povukao je Mihelis, ispred Hafa i Monteira. Ova trojka pokazala se bržom od Ladine, ali je Norbi pred kraj drugog kruga očešao zid i probušio pneumatik. Mađar je propustio obojicu kolega i dovukao svoj “sivik” do clija sa konačnim timskim rezultatom dve sekunde slabijim od onog koji su zabeležili puleni ekipe iz Toljatija.

Kao lider u proizvođačkom poretku, Sitroen je nastupio treći. Poslednji u koloni trebalo je da bude Benani, ali je Pečito Lopes startovao sa spliterom oštećenim u Q3 rundi i odmah je pao na začelje formacije, iza Marokanaca i Milera, koji je vukao kolonu. Uprkos svemu, Sitroenovi musketari izvezli su dva kruga u tempu 1.004 sekundi boljem od Ladinog i upisali su novih 10 konstruktorskih poena. Lada je stekla 8 bodova, a Honda svega 6.

“Imali smo tehnički problem s Pečitovim automobilom, morali smo da menjamo strategiju i na kraju je ispalo bolje nego što smo očekivali”, kazao je šef Sitroen rejsinga Iv Maton. “Imali smo i sreće što je Honda imala problem, osvojili smo 10 poena i to je najvažnije. Od početka sezone u MAC3 se uvek dešava nešto novo i drugačije i zato je zanimljiv.”

WTCC_MAC3_Honda_imageMihelis je iz svoje perspektive opisao trenutak koji je presudio Hondinom timskom naporu: “Ta krivina se lako vozi punim gasom, ali me je iznenadilo što u drugom krugu nisam uspeo da je prođem na punom gasu. Nisam očekivao toliko podupravlajanje, išao sam sa 160-170 km/h prema zidu i morao sam malo da popustim. Međutim, bilo je prekasno, očešao sam zid i izvinjavam se ekipi.”

FIA-WORLD-TOURING-CAR-CHAMP