Hafu pol pozicija, Tompson prvi na inverznom startu

Visok tempo fabričkih “hondi” u Marakešu potvrđen je u kvalifikacijama: bivši WTCC šampion Rob Haf upisao je prvu pol poziciju za japanskog proizvođača u tekućoj sezoni, izvezavši Q3 krug u vremenu 1:21.743.

Hondinu potpunu okupaciju tri čelna mesta na startu sutrašnje glavne trke obezbedili su drugoplasirani Norbert Mihelis, samo 36 hiljaditih sporiji od Hafa, i trećeplasirani Tijago Monteiro, koji je za timskim kolegom iz Engleske kasnio 0,119 sekundi. Žestina internog tromeča u Hondinim redovima uočljiva je po minimalnim razlikama između pilota ekipe.

Kvalifikacionu dominaciju “sivika” možda je mogao da ugrozi Pečito Lopes, lider plasmana u Q2 deonici. U prvom sektoru svog brzog Q3 kruga Argentinac je bio desetinku ispred Hafa, ali je na šikani 4/5 počinio jednu od retkih grešaka, preagresivno uzjahavši ivičnjak i možda oštetivši automobil. Pošto mu je taj kiks usporio tempo i ubio ritam, Lopes je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, uz nekarakteristično veliki zaostatak od 0,281 sekunde za najbržim.

Prolazak u Q3, već treći put ove sezone, izborio je Ladin trkač Niki Katsburg, ali on u toj fazi vikenda bolje vreme od petog nije uspeo da izbori.

594073Mnogo željeno deseto Q2 vreme vlasništvo je Džejmsa Tompsona, koji će u “ševrolet kruzu” Minih motorsporta krenuti sa pol pozicije na uvodnoj trci. Njemu će tom prilikom društvo u prvom redu praviti Ladin pulen Igo Valente, a drugi red na inverznom startu popuniće Ted Bjerk i Tom Koronel, inače najuspešniji privatnik na kvalifikacijama u Maroku.

Ivan Miler zabeležio je šesto vreme, a za prolaz u Q3 nedostajalo mu je 11 hiljaditinki.

Iz šestog reda i na uvodnoj i glavnoj trci poći će Gabrijele Tarkvini i Tom Čilton, ovaj drugi kao najuspešniji pilot Sebastijan Leb rejsinga.

650735Najneprijatnije iznenađenje navijačima u Marakešu priredio je Mehdi Benani, čije su kvalifikacije završene već u Q1 rundi. Osvajač uvodne trke u Mađarskoj sutra će dva puta krenuti sa 14. mesta.

Q2 prolaz ostao je pusta želja i za Fredrika Ekbloma, kome su za to postignuće falile 72 hiljadite. Šveđanin je sutra osuđen na dva starta sa 13. pozicije.

Honda nije imala pol poziciju od Motegija 2015, a Haf nije vozio najbrži kvalifikacioni krug još od svoje šampionske sezone 2012, kada je bio trkač Ševroleta. Pošto će se reprofilisani Mulaj El Hasan verovatno pokazati kao staza koja preticanja ne dopušta, moguće je da u taboru japanskog proizvođača već snivaju trostruku pobedu na glavnoj trci u Maroku.

FIA-WORLD-TOURING-CAR-CHAMP