Maton: Ne mogu da krivim Lopesa što se trudio

Sitroen je na renoviranoj pisti Mulaj El Hasan po rezultatu bio ispod svog nivoa: Lopes je imao šansu da se nađe na pol poziciji, ali ju je sopstvenom greškom ispustio, dok je Miler zastao u Q2 rundi, sa šestim vremenom, 11 hiljaditih sporiji od rezultata koji bi ga uveo u Q3.

Uzana, spora staza sa promenljivim prianjanjem zbog različitih površina asfalta nije se dopala vozačima francuskog proizvođača, i dalje opterećenog maksimalnim balastom od +80 kilograma.

174899Lopes u uvodnoj trci startuje sedmi, a u glavnoj četvrti. Argentinac je detaljno analizirao uzrok svog kvalifikacionog poraza: “Pol pozicija je bila moguća, što smo dokazali u Q2, postigavši najbolje vreme celog dana… Mislim da sam forsirao malo jače nego ostali vozači “sitroena” i želeo sam da još agresivnije napadnem u Q3. Pogrešio sam i izgubio kontrolu nad automobilom na kočenju za 4. krivinu. Pogodio sam ivičnjak i izgubio sam dobrih pola sekunde. To mi je poremetilo krug, ali i MAC3, jer (zbog park fermea) nismo mogli da popravimo polomljeni branik (spliter). Nismo znali da li će auto izdržati, ali se opet pokazao kao prilično čvrst. Ljutit sam na sebe, jer ne volim da grešim. Ali, izvući ću pouku i to će mi pomoći da idući put budem bolji!”

Milerovo šesto i peto startno mesto nisu sjajne početne pozicije za trkanje u uličnom okruženju. Alzašanin je ovako ocenio svoj subotnji rezultat: “Iako smo hendikepirani balastom – imamo 40 kg više od našeg glavnog suparnika – a ovo je staza koja ne nagrađuje brzinu, imali smo potencijal da u kvalifikacijama postignemo baš dobar rezultat. Nisam bio sasvim zadovoljan mojim set-apom, ali sam ipak dao sve od sebe da pokušam da obezbedim mesto u Q3, razlika se na kraju svela na hiljaditinke. Šteta, jer me šesti rezultat stavlja u nezavidnu poziciju za obe trke. Srećom, osvojili smo maksimum bodova za Sitroen u MAC3.”

180854“Imajući u vidu prirodu staze i težinsku razliku u odnosu na ostale timove, znali smo da ćemo morati da rizikujemo da bismo se takmičili za pol poziciju. Pečito je dao apsolutno sve od sebe i ne možemo ga kritikovati što je pokušao! Svakako, ovo nije idealno polazište uoči trka, pogotovu na stazi na kojoj izgleda da je nemoguće preticati, ali naši vozači će biti spremni da zgrabe i najmanju priliku”, poručio je direktor Sitroen rejsinga Iv Maton.