Haf i “lada” na pol poziciji za trku 2

Neumoran rad tima Lada sport Lukoil konačno se isplatio na autodromu Terme Rio Ondo u Argentini. Rob Haf se plasirao u drugu rundu kvalifikacija i zabeležio je najbolji ovosezonski rezultat ekipe: deseto mesto i, posledično, pol poziciju na inverznom startu za trku 2. Odatle se mogu nišaniti dobro mesto na cilju i značajni bodovi.

unnamed3Ogroman timski napor uložen u razvoj „lade grante“ i poboljšanje njenog ponašanja i balansa tokom šestonedeljne WTCC pauze pobrao je reči hvale svih vozača Lada sporta. Napredak se opazio od prvog izlaska automobila na stazu na testu i na treninzima. U svim tim sesijama „granta“ je delovala obećavajuće. Haf je redovno bio u prvih 10, a ni Tompson ni Kozlovski nisu bili daleko, pa je auto nastupio kao istinska pretnja pojedinim konkurentskim modelima.

U kvalifikacijama je balans „lade“ Mihaila Kozlovskog bio daleko od optimalnog i ruski vozač je sa 16. postignutim vremenom otpao u prvoj rundi. Tompson je bio u opasnoj zoni: nalazio se na 12. mestu, odakle ga je naniže pomerio baš timski kolega. Zahuktali Haf je u svom poslednjem brzom krugu u Q2 zabeležio 11. vreme i izbacio Tomoa iz igre.

U timu Lada sport ponadali su se da su 10. vreme u drugom segmentu kvalifikacija i pol pozicija na inverznom startu daleka mogućnost. Uzdajući se u svoju veštinu, Haf je čekao do završnih minuta Q2, a onda je izašao na asfalt i u jednom i jedinom pokušaju izvezao krug dovoljno dobar upravo za takav rezultat.

unnamedDočekan aplauzom svojih mehaničara po izlasku iz kokpita, Haf je radosno izjavio: „Oduševljen sam zbog ovih momaka, jer je sada nečim nagrađen sav ogroman trud koji su u ovo uložili. Znamo da još nismo najbrži, ali idemo u pravom smeru i jedva čekam da sa svojom „grantom“ krenem sa pol pozicije!“

Tompson je bio razočaran što je za jednu desetinku promašio ulazak u Q2. Englez će i na trci 1 i na trci 2 startovati sa pozicije 13. Englez je izjavio: „Auto je zaista bio sjajan i baš sam uživao vozeći ga ovog vikenda. Šteta je što nismo prošli u drugu rundu kvalifikacija. Nisam izvezao krug kakav mi je bio potreban, ali se „granta“ pokazalo dobro. Da smo imali još samo malo više vremena, uspeli bismo da je savršeno podesimo.“

Kozlovski je jedini trkač Lada sporta koji se u kvalifikacijama mučio s automobilom. „Auto se ponašao problematično, u prvoj vožnji u kvalifikacijama pojavile su se vibracije. Izveli smo neke izmene u podešavanjima, ali one kod mene nisu upalile,“ objasnio je vozač iz Sankt Petersburga.