Mihelis: Vidi se da smo bliži konkurentima

“Honde sivik” Norberta Mihelisa i Tijaga Monteira prošle su obe kvalifikacione sesije i ušle su u borbu za najviše startne pozicije na argentinskoj rundi Svetskog šampionata turing automobila.

Mihelis je u Q3 izvezao svoje najbrže vreme tokom čitavog dana i njime dospeo do četvrte startne pozicije u trci 1, dok će Monteiro startovati peti. Druga fabrička “honda”, ona Gabrijelea Tarkvinija stigla je do sedme pozicije, a druga privatna, “sivik” Mehdija Benanija, krenuće odmah iza njega. To takođe znači da će se Tarkvini i Benani naći u drugom startnom redu za trku 2 i, sa odličnim startnim performansama, oni će moći da se bore za vodeće pozicije.

433_MicheliszMađarski trkač bio je veoma zadovoljan četvrtom startnom pozicijom posle neobične nedelje koja je za njim.

“Moj let iz Evrope bio je otkazan i bila su mi potrebna tri dana da stignem u Argentinu. Propustio sam test u petak, koji je uvek veoma bitan za set-ap automobila. Podesili smo auto pred treninge u subotu i bio sam od početka zadovoljan balansom. Moram da zahvalim timu Zenge Motorsport – auto je sjajan, a ja sam spreman za trku. Veoma je važno to što se vidi da smo sada bliži konkurentima”, kazao je Mihelis posle kvalifikacija.

Za Monteira je finalna kvalifikaciona sesija ispala pomalo razočaravajuća. “Napravio sam malu grešku u krivini 9, pa sam bio prinuđen da više trošim prednje gume i onda sam izgubio vreme. Ja se uvek maksimalno trudim, ponekad to uspe, ponekad ne bude baš dobro, ali je važno da smo na konkurentnim pozicijama za trku 1, pa ćemo videti šta će se dogoditi”, rekao je Portugalac.

Benani je bio veoma zadovoljan ostvarenim rezultatom, iako ga je mala greška u drugom segmentu kvalifikacija smestila nekoliko pozicija niže za trku 1. “Zadovoljan sam finalnim rezutatom, i opet sam u sjajnoj poziciji za trku 2 – startujem treći, to je drugi red i to je odlično”, smatra vozač iz Maroka.

533_TARQUINITarkvini je primetio da se “sivik” drugačije ponašao kako su se karakteristike staze tokom vikenda menjale: “Moj automobil je bio veoma dobar na početku, ali smo onda imali neke čudne probleme sa set-apom. Imamo neke nove delove i verovatno nešto tu nije radilo kako treba, ali u trci 2 startujem iz drugog reda, pa moramo pokušati da osvojimo bodove za šampionat.”

“To je bio frustrirajuće poslepodne”, primetio je Alesandro Marijani, direktor J.A.S. Motorsporta. “Automobil je bio dobar, to smo utvrdili na testovima u Valensiji i na treningu u Argentini, ali nismo uspeli ono što smo očekivali – da nam oba fabrička automobila uđu u Q3”.

“Motor se poboljšao posle testova u Valensiji i polako se približavamo konkurenciji, korak po korak”, rekao je Daisuke Horiuči, direktor razvojnog WTCC programa Honde.