Haf: Kiša bi mogla da nam pomogne

Kvalifikacije na pretposlednjoj WTCC rundi ove sezone predstavljale su tešku borbu za Lada sport, a tri vozača ovog tima nisu bila u prilici da uđu u prvih deset na punoj dužini staze Suzuka.

Dugi pravci i duge krivine na legendarnom japanskom autodromu ističu aerodinamičku efikasnost automobila i njegovu maksimalnu brzinu. Ipak, detaljna analiza staze dala je Hafu, Tompsonu i Kozlovskom razloge za optimizam.
bigm_507_HUFF
Posle šetnje stazom, u ekipi je vladao osećaj da “granta” može biti konkurentna u vijugavim sektorima 1 i 2, a da će se možda mučiti u završnoj sekciji 5,8 kilometara dugačkog kruga. Ovu pretpostavku potvrdio je test u petak, kad su i Haf i Tompson ušli u najbržih deset.

Vremenski uslovi na stazi za kvalifikacije su bili odlični, temperatura vazduha iznosila je 26 stepeni, nije bilo naznaka kiše. Tompson i Kozlovski izvezli su svoje brze krugove u ranoj fazi Q1, dok je prvi i obećavajući Hafov pokušaj bio presečen prekidom sesije. U nastavku, Englez se neko vreme držao na ivici najbržih 12, ali je ubrzo, kako su rivali postajali brži, pao na 13. poziciju. Odmah iza Hafa kvalifikacije su završili Tompson (14. mesto) i Kozlovski (pozicija 15).

“Puno sam izgubio zbog prekida kvalifikacija. Mislili smo da sačekamo u boksu dok se staza očisti od prethodnih GT trka, ali me je crvena zastava zatekla u prvom merenom krugu. U prvom pokušaju posle restarta auto mi je jako proklizao. Siguran sam da sam mogao da iz njega izvučem još četiri desetinke, zato mi je krivo, iako smo došli na ovaj vikend na Suzuki znajući da će nam biti teško. Za sutra je najavljena kiša i imali bismo veće šanse ako se prognoza ostvari”, rekao je razočarani Rob Haf.

“Mislim da smo iz auta izvukli sve što smo mogli, ali jednostavno nismo imali brzinu da premostimo rastojanje do ulaska u Q2,” smatra Džejms Tompson. “Granta se ponašala prilično dobro na treningu, ali je uvek rizik na osnovu toga izvlačiti zaključke. Suzuka je slična Spa-Frankoršampu, krug je dugačak, krivine su dugačke, a prosečne brzine velike, što nama ne odgovara. Situacija može biti malo bolja tokom trka, posebno ako dobar odabir guma bude činilac u promenljivim vremenskim uslovima. To bi nam išlo naruku.”

bigm_096_THOMPSON bigm_092_KOZLOVSKIY
“Kvalifikacije nisu nikome bile lake, staza je veoma zahtevna. U svom prvom brzom krugu, upao sam u gužvu, ali je tempo bio dovoljno dobar za pristojan rezultat. Voleo bih da sam bolje upoznao stazu na testu, ali zbog tehničkih problema trening nisam iskoristio kako je trebalo. U svakom slučaju, već smo se odlučili koji ćemo set-ap imati za trku i nadam se boljim rezultatima”, izjavio je Mihail Kozlovski.