Haf: Lada je sada zaista brza

Bivši turing prvak sveta Robert Haf kaže da je Lada završila WTCC sezonu 2014. u istinski konkurentnom izdanju, iako je sredinom godine imala deficit u tempu od čak pet sekundi i nada se da sa novom „vestom“ 2015. može da započne u velikom stilu – možda da nastavi tamo gde je stao u Makauu.

Englez je početkom novembra 2013. potpisao ugovor sa fabričkim timom Lade, posle sezone provedene u privatnom Minih motorsportu, u čijem je nekonkurentnom „seatu“ osvojio dve trke.

Na njegov prelazak u rusku ekipu mnogi su gledali sa podozrenjem, videli ga kao sportski korak unazad, i tumačili ga tezom da je Haf odabrao Toljati samo zato što su tamo želeli i mogli da ga plate. Bila je dovoljna nepuna jedna godina da potpuno izmeni i tu percepciju i sliku o mogućnostima Lada sporta, te da pokaže da ni Rusi, a ni pilot iz Kembridža nisu bez vrhunskih takmičarskih ambicija. Za standarde u trkačkom svetu, promena Ladine sreće dogodila se brzo, ali se ipak nije desila preko noći i plod je ogromnog truda svih angažovanih u projektu.

bigm_076_HUFFIako su startovali sa hendikepom koji se ogledao u činjenici da su im iz Toljatija isporučili tri međusobno različite „grante“, ljudi iz Lada sporta nisu klonuli, već su prešli ogromne korake za stvarno kratko vreme. Tokom godine su olakšali automobile, prepravili im oslanjanje i trapove, i bar jedan od njih doveli do vrha podijuma. Borbeni pristup cele ekipe potpuno je u saglasju sa kvalitetima jurišnika, koji su trkaču iz Kembridža u krvi.

U celokupnoj istoriji svojih WTCC nastupa, Lada je do ove godine kao svoj najbolji plasman beležila Tompsonovo peto mesto u Moskvi 2013, što je bio i jedini top-5 rezultat tima. A u 2014. su došli podijumi: drugo mesto u Argentini, trijumfi u Šangaju i Makauu. Bilo je i petih mesta, no ona se u novom odnosu snaga više i ne broje…

Obe pobede Haf je postigao u trkama sa inverznim startnim rasporedom, ali su takve sasvim normalne kada jedan proizvođač tek otvori slavljenički saldo. Vozač iz Kembridža završio je na 10. mestu u vozačkom poretku. Došavši u Ladu, on priznaje da je bio spreman na dug i mučan uspon u formi, pa ga je tempo napretka najblaže rečeno prijatno iznenadio.

1959274_668061066626474_2915619863617870302_n„Od početka sezone bilo je jasno da naš auto nije brz poput automobila naših konkurenata, ali to sam znao kada sam potpisao ugovor s Ladom“, ispričao je Rob Autosportu. „Znao sam da će start biti spor, ali, da mi je neko rekao da ću 2014. završiti sa dve pobede i kao deseti u šampionatu, verovatno bih još ranije potpisao za Ladu.“

„U timu postoji istinski osećaj postignuća, jer smo napredovali strašno brzo. Na Spa Frankoršampu smo zaostajali pet sekundi… Pet sekundi! To čak ne može ni da se objasni. A u Makau smo bili istinski brzi.“

Veliko finale u Makauu ponovo je u punom sjaju prikazalo bravurozne veštine britanskog pilota na najkomplikovanijoj od svih WTCC staza. Hafi je odoleo upornim napadima starog znanca Ivana Milera, iskoristio tehnički maler Tijaga Monteira i zabeležo 26. pobedu u karijeri.

unnamed(3)Lada dogodine prelazi sa „grante“ na novu trkačku „vestu“, čija će putnička verzija u prodaju ući tek u septembru 2015. TC1 „grante“ jedva su bile završene na vreme za početak šampionata 2014. i razumljive su bojazni da se sličan problem može ponoviti. Haf, međutim, veruje da će ruska ekipa dolazeće prvenstvo dočekati na daleko višem nivou nego što je bio slučaj s minulim.

„Pripreme nove „veste“ za 2015. uveliko su u toku i dobro napreduju“, objasnio je Englez. „Oreka punom parom sarađuje sa Lada sportom i trebalo bi da vidimo gotov auto ili kasno u decembru, ili rano u januaru, a da zatim pre prve trke imamo prilično opsežan dvomesečni ili dvoipomesečni test program.“

Nezainteresovanih nema: svakoga zanima ne samo da na pisti vidi novu „vestu“ TC1, objektivno mnogo lepšu od svoje prethodnice i starije sestre „grante“, već i da se uveri u njene mogućnosti, kao i da dozna mogu li Haf, Tompson i Kozlovski  da u Svetskom šampionatu turing automobila nastave sa onog nivoa na kojem smo ih u Makauu ostavili.