Haf: Moja “granta” je letela, otud novi rekord staze Guja

Višestruki pobednik na ulicama Makaua, Rob Haf, prikazao je neverovatnu posvećenost i visoke standarde u dramatičnoj trci 2 na stazi Guja, postavio je novi rekord kruga i doneo Lada sportu drugi WTCC trijumf.

Sunčano vreme i povetarac sa Južnokineskog mora bili su prikladan ambijent za talas optimizma u taboru Lade, timu koji je iščekivao novi talas slave i podijum na završnoj rundi Svetskog šampionata turing automobila.

Haf već godinama ima ogromne simpatije za stazu Guja. Koristeći intuiciju i svoju moć prosuđivanja dovezao je “grantu” do osmog mesta u kvalifikacijama. Britanac se u trci 1 dobro pokazao u borbama sa Tomom Koronelom i Ma Ćinghuom, ali je Kinez u svom “c-elizeu” jednostavno bio brži, pa je Haf morao da se zadovolji 9. mestom. Džejms Tompson i Mihail Kozlovski svoj prvi nastup završili su kao 11, odnosno 13.

bigm_458_HUFF_MULLER
Trka 2 Hafu je obećavala značajno više, jer je imao treću startnu poziciju. Bio je iza Valentea i Čiltona, željan da nastavi svoj pobednički niz u Makauu. Poveo je Tijago Monteiro, a Haf je oportunističkim manevrom na krivini Lisabon zaobišao Iga Valentea i zauzeo drugo mesto.

Englez je u nastavku kombinovao pokušaje napada na Monteira i defanzivnu vožnju, braneći se od Ivana Milera. Pritom je u punoj meri koristio spretnost “grante” u vijugavom i uzanom srednjem sektoru staze. Intervencija sigurnosnog vozila nakratko je olakšala pritisak, a na restartu je Haf nastavio da odoleva Milerovim agresivnim napadima. Odustajanje Tijaga Monteira u pretposlednjem krugu dovelo je do dramatičnog obrta: trkaču Lada sporta pripalo je vođstvo, koje je, šireći putanju, znalački sačuvao, postavivši pritom i novi rekord staze (2:27,009). Robu je to bila sedma pobeda na najzahtevnijoj stazi WTCC kalendara.

bigm_464_HUFF_MULLER unnamed
“Da budem iskren, ja sam i došao u Makau sa željom da pobedim, i fantastično je što sam tu sedmu pobedu postigao sa Lada sportom. Ponosan sam na ceo tim, na sve inženjere i mehaničare. Imali smo veoma napornu sezonu i za nas nema bolje nagrade nego što je pobeda u poslednjoj trci. Moja “granta” je letela, izvezao sam i novi rekord staze Guja i timu doneo drugu pobedu, a treći podijum u sezoni. Postigli smo sjajne rezultate u 2014, a verujte mi da će godine biti još više pobeda sa novom “ladom vestom”,
najavio je prezadovoljni trkač iz Kembridža.

“Veoma sam srećan. Imam sedam pobeda ovde, ali nisam ni siguran kako se ovo dogodilo, nisam siguran ni da mogu da verujem u to. Pobedio sam u Makauu u “ladi”, postavio sam rekord staze i preoteo ga Lopesu, to je potpuno neverovatno. To je priznanje svemu što su momci uradili, to je dokaz da Peking nije bio slučajnost, da Argentina nije bila slučajnost, stvarno smo zaslužili pobedu u trci 2. Naravno, jako mi je žao Tijaga, i on je ovde bio brz, ali takvo je trkanje. Pobedili smo čisto i zasluženo”, istakao je Robert Haf.

bigm_392_THOMPSON bigm_395_KOZLOVSKIY
Hafov zemljak i timski kolega Džejms Tompson trkao se predano i za to je nagrađen devetim mestom. Mladi Rus Mihail Kozlovski završio je nastup u boksu, zbog mehaničkih problema.

“Dao sam sve od sebe, a trka je bila naporna zbog veoma toplog vremena”, rekao je Tompson, koji ostaje u Ladi i naredne sezone. “Srećan sam zbog svih koji su učestvovali u projektu Lada sporta i zbog Hafove nove pobede, ona je sjajan način da se završi senzacionalna sezona. Tim je tokom godine uradio grandiozan posao, jer je “granta” u Makauu bila konkurentna. Već gledamo unapred, u sledeću godinu i u novu Ladinu “vestu” i to me još više motiviše za 2015.”, poručio je Tomo.

I Kozlovski je čestitao “kralju Makaua”: “Srećan sam zbog Roba, ta pobeda je zaslužen rezultat Lada sporta, briljantna borba i odličan način da se završi sezona! Što se mene tiče, ja sam pomalo razočaran jer mi tehnički problemi nisu dopustili da završim poslednju trku u godini. Ipak, govoreći o celoj sezoni, tim je u razvoju automobila napravio veliki korak. Ja sam stekao dosta iskustva tokom svoje druge WTCC godine i radujem se novoj “ladi vesti”, rekao je trkač iz Petersburga, koji će i 2015. braniti boje Lada sporta.