Lopes: Sada je vreme da proslavimo!

Startujući s pol pozicije u trci 1 u Makauu, prvak sveta Hose Marija Lopes stigao je do desete pobede u Svetskom šampionatu turing automobila i postavio novi rekord po broju pobeda u jednoj WTCC sezoni. U uzbudljivoj trci 2, Ivan Miler na cilj je stigao drugi. Konačni bilans Sitroen rejsinga: 17 pobeda u 23 trke,proizvođačka titula i prve tri pozicije u generalnom plasmanu vozača.

Pretposlednja trka ovogodišnjeg Svetskog šampionata turing automobila vožena je po žestokoj vrućini, a na njoj su tri “sitroena c-elize” startovala sa prve tri pozicije, Lopes ispred Leba i Milera. Kada su se svetla ugasila, Sebastijan Leb se skoro poravnao sa Lopesom, ali ga je obišao Norbert Mihelis. Nasuprot njemu, Miler je izgubio tri pozicije i pao na šesto mesto. U neuspelom napadu na “hondu” Zenge motorsporta, Leb je propao u plasmanu, pa su Miler i on trku završili kao peti i šesti. Lopes je utekao pratiocima i vodio od početka do karirane zastave, dok je Ma Ćinghua u četvrtom “sitroenu” startovao sa 11. pozicije, a na cilj je stigao osmi.

Pečito je novom, desetom pobedom postigao i novi rekord u broju bodova osvojenih tokom jedne sezone, a u trci 2 je taj rekord dodatno popravio.

bigm_147_MULLER bigm_350_LOEB
Na startu trke 2 istakli su se Tijago Monteiro, koji se provukao između Valentea i Čiltona i poveo, kao i Ivan Miler, koji je najbolje krenuo od svih Sitroenovih vozača. Francuz se probio sa osme na četvrtu poziciju, a nešto kasnije, posle Valenteove greške, iza Monteira su se našli Haf, Miler i Mihelis. U toj fazi trke Lopes je bio na poziciji šest, Ma je bio osmi, a Leb deseti.

Posle velike borbe sa Hafom i Monteirovog odustajanja, Miler je na cilj poslednje u sezoni stigao drugi. Lopes i Leb bili su peti i šesti, a Ma je trku završio u zaštitnoj ogradi u šestom krugu.

“Čestitam Lopesu koji je pokazao sve svoje kvalitete ovog vikenda”, izjavio je Gzavije Mestelan Pinon, zamenik direktora Sitroen rejsinga. “Nije napravio ni najmanju grešku: osvojio je pol-poziciju, pobedio je u trci i postavio je najbrži krug. To je predstava koja oslikava celu njegovu sezonu! Ujedno, ta pobeda je bila 17. za Sitroen ove godine i to je neverovatno dostignuće našeg tima u prvoj sezoni u ovom takmičenju. Mnoge činjenice i statistike pojavljuju se na kraju sezone poput ove. Sva četvorica naših vozača Lopes, Miler, Leb i Ma, osvajal su trke i na to smo posebno ponosni, kao i na pouzdanost “C-elizea”. U 2015. godini očekujemo ozbiljniju konkurenciju, pa ćemo odmah početi sa radom, kako bismo stekli najbolje moguće šanse da odbranimo titule.”

“Šta mogu više da poželim?, retorski se zapitao Lopes. Pobeda u Makauu daje poseban osećaj. To je idealan način da završim sezonu koju smatram najuspešnijom u svojoj karijeri. Očekivao sam da će Ivan biti nedodirljiv na ovoj stazi, ali smo se svi zajedno potrudili da postignemo ovakav rezultat. Automobil je u trkama bio savršen i bio sam u stanju da pronađem dobar tempo. Napadao sam do samog kraja i izbegavao sam greške. Sada je vreme da sve ovo proslavimo, prvo sa timom, a onda kod kuće u Argentini. U 2015. ponovo krećemo od nule. Ja više neću biti autsajder, ali budite uvereni da ću braniti titulu”, poručio je svetski prvak posle sezonskog finala.

bigm_053_MA_QING_HUA bigm_464_HUFF_MULLER
“Prvo želim da čestitam Pečitu – imao je fantastičnu sezonu i potpuno je zaslužio titulu. Bravo i za Sitroen, veliko je postignuće osvojiti proizvođačku titulu i zauzeti prva tri mesta u poretku vozača. Trka 2 bila je uzbudljiva: gubio sam malo vremena iza Roba Hafa na ukosnici, ali sam se vraćao u brzim sekcijama. Ipak, nije bilo šanse da ga preteknem bez rizika da se sudarimo. Ova godina mi je bila teža od prethodnih, pa ću morati marljivo da radim tokom zime kako bih sledeće sezone bio bolji”, rekao je bivši šampion Ivan Miler.

“Sa ovog vikenda nosim i ružne i lepe uspomene. Zadovoljan sam svojim opštim performansama u kvalifikacijama i u trkama. Mislim da sam bio jedini koji je preticao! Kao i čitave sezone, mučio sam se vozeći u grupi. Bio sam možda pomalo nestrpljiv u trci 1, zato me je Mihelis prošao. U trci 2 sam očešao zid, ali sam uspeo da se izvučem. Sve što sam naučio ove godine moraću da primenim u sledećoj”, zaključio je Sebastijan Leb.

“Znao sam da će mi u trkama biti teško, jer sam u obe startovao sa 11. mesta. Ipak sam uspeo da osvojim nekoliko pozicija u trci 1. U trci 2 borio sam se sa Koronelom, koji me je neprestano zatvarao. Pokušao sam da ga preteknem sa spoljne strane, ali me je iznenadila njegova putanja i našao sam se na prljavom delu staze. Bez prianjanja, automobil je samo produžio dalje u zid”, objasnio je Ma Ćinghua svoj udes na sezonskoj trci 24 na stazi Makau Guja.