Haf: Ovo je najteže ostvarena pobeda u mojoj karijeri

Na kratkoj stazi Goldenport park u Šangaju, vožene su trke 16 i 17 ovogodišnjeg Svetskog prvenstva turing automobila. Pista koja više liči na kartodrom ušla je u kalendar posle otkazivanja Sonome, i nije donela previše uzbuđenja.

Posle letnje pauze od skoro dva meseca, primetan je očigledan napredak Honde, pokazan tokom treninga, ali bez dobrih rezultata tokom samih trka. Takođe se isplatio rad na “ševroletima RML kruz”. Jedan od njih, onaj Čiltonov, stigao je do najvišeg mesta na podijumu trci 1, a Koronelu je pošlo za rukom da završi drugi u trci 2.

bigm_349_PRESS_CONFERENCE bigm_342_PRESS_CONFERENCE

“Ovo je apsolutno fantastično, tako sam srećan zbog ove pobede”, rekao je Tom Čilton posle trke 1. “Ovo je moja treća WTCC pobeda, a druga u Kini, što pokazuje da mi ova zemlja čini dobro. Veoma smo zadovoljni performansama automobila, zapravo mu je staza odgovarala mnogo više nego što smo očekivali. Savršeno sam startovao, zatim puno forsirao da napravim prednost. Sigurnosni auto izašao je na stazu u ranoj fazi trke, uspeo sam trudio da ostanem pribran i izbegnem da me Ivan Miler obiđe na restartu, na kočenju za krivinu 1. Obnovio sam prednost i to je bilo dovoljno da obezbedim i pobedu”, objasnio je Britanac.

bigm_077_CHILTON bigm_085_HUFF

Ladin podijum u Argentini bio je očigledan signal da je tim iz Toljatija rešio mnoge nedoumice vezane za njihovu “grantu”. Iako su novi automobil ruskog proivođača “lada vesta” i novi generalni sponzor Rosnjeft već predstavljeni, dva iskusna Britanca su ponovo pokazala da stari model može da zablista, makar i pred kraj svog takmičarskog života. U trci 1 Tompson je stigao do sedmog mesta, dok je trku 2 završio kao šesti.

Najprijatnije iznenađenje priredio je Rob Haf, koji je, čini se, bez mnogo muke, posle 8. mesta u trci 1, svoju “grantu” dovezao do pobede u trci 2.

“Ovo je jednostavno fantastično, ko bi pomislio da može da se desi posle velikog uspeha i podijuma u Argentini. Ovo je moja prva pobeda još od trke u Makauu prošle godine, i svakako, u celoj mojoj karijeri, ovu je bilo najteže postići. I zato ću je zauvek ceniti. Veoma sam srećan zbog Lada sporta i svih momaka u timu, imali su puno posla i dobro su ga uradili. Verovali smo, borili smo se i radili, i to se na kraju isplati. Sve je išlo kako treba u trci 2: dobar start, zatim sam forsirao da u početnim krugovima izgradim dovoljnu prednost. Automobil je bio moćan. Posle sam kontrolisao tempo pazio na gume, za slučaj da na kraju ponovo moram da forsiram. U poslednjim krugovima osetio sam neke vibracije napred levo, ali sam uspeo da održim Koronela iza sebe i pobedim”, rekao je presrećni Haf.