Haf penzionisao “grantu” neverovatnom pobedom u Makauu

Poslednja trka sezone ostaće upamćena po fantastičnoj pobedi Roba Hafa u nekonkurentnoj “ladi granti”, u urbanom kanjonu možda poslednje WTCC trke na stazi Guja u Makauu. To je ujedno i sedmo slavlje Britanca na toj komplikovanoj stazi, zahvaljujući kojoj na njoj i dalje drži apsolutni rekord po broju trijumfa.

Tragičar finiša sezone jeste Tijago Monteiro. On je odlično startovao, prošao između Valenteovog i Čiltonovog “kruza”, poveo i vodio tokom čitave trke, čak i posle restarta, da bi ga problem sa servoupravljačem u pretposlednjem krugu izbacio van bodova. Portugalac je time definitivno izgubio i četvrto mesto u generalnom plasmanu. Ono je pripalo Norbertu Mihelisu, najbolje plasiranom trkaču koji ne vozi “sitroen”.

bigm_106_HUFF bigm_358_MONTEIRO

Trka 2 u Makauu više je ličila na prethodne po broju udesa. Đani Morbideli slupao se u trećem krugu, a Ma Ćinghua u šestom. Zbog udesa kineskog trkača intervenisalo je sigurnosno vozilo, a to je olakšalo Milerov pritisak i donekle pomoglo Hafu da na kraju dođe do pobede. Vožnja pod žutom zastavom trajala je dok sa R-krivine nije uklonjen “sitroen” #33, a trka je stoga produžena za jedan krug.

Ivan Miler je svih 11 krugova pritiskao Hafa, jer je “C-elize” bio ubedljivo brži na svim širokim pravcima u priobalju, ali je “granta” uspevala da održi prednost hvatajući zavetrinu Monteirovog “sivika” u tim sekcijama, a na užim delovima staze prolaza ionako nije bilo. Jureći Monteira i bežeći od Milera, Haf je čak uspeo da postavi i najbrži krug trke 2.

bigm_118_MULLER bigm_324_VALENTE

Igo Valente je posle lošeg starta uspeo da se održi ispred dva Sitroena, Lopesovog i Lebovog, a na restartu je odvažno prošao Norberta Mihelisa i, posle Monteirove katastrofe, kompletirao podijum trećim mestom.

Hose Marija Lopes i Sebastijan Leb lako su savladali danas potpuno bledog Toma Čiltona i završili trku 2 kao peti i šesti. Iza njih, bodove su uzeli još i Tom Koronel (u konačnom poretku sezone sedmi i time najbolje plasirani vozač “RML kruza”), Džejms Tompson i Franc Engstler, istovremeno 10. u apsolutnoj konkurenciji i pobednik trke u TCT2 klase. Nemac se na taj način oprostio od WTCC-a, jer ovaj šampionat dogodine računa samo na TC1 automobile.

Pored Morbidelija i Maa, trku 2 u Makauu nije završio ni Mihail Kozlovski, koji je svoju “grantu” parkirao u šestom krugu. Zbog posledica udesa u trci 1, Mehdi Benani nije ni startovao, a zbog zdravstvenih problema to nije učinio ni Gabrijele Tarkvini.

makau2