Lopesu deseta pobeda u sezoni i novi rekord

Poslednji trkački WTCC vikend 2014. godine na uskoj i krivudavoj stazi Guja u Makauu nije doneo previše neizvesnosti, bar kad je u pitanju pobednik trke 1.

Hose Marija Lopes je nominalno 23. trku sezone poveo s pol pozicije i vodio je od početka do kraja, te je ostvario svoju desetu pobedu u debitantskoj sezoni u kojoj je dominirao. Pečito je uspeo i da osvoji najviše poena tokom jedne godine ikada i preotme još jedan rekod svom timskom kolegi Ivanu Mileru.

bigm_304_LOPEZ

Norbert Mihelis startovao je sa četvrtog mesta i odmah u prvoj krivini napredovao za dve pozicije. Posle munjevitog starta, Mađar je uspeo da se održi ispred dva fabrička Hondina vozača, Tarkvinija i Monteira.

bigm_107_MICHELISZ

Gabrijele Tarkvini se pre trke 1 žalio na zdravstvene probleme, koji ga muče od subote ali je stigao do cilja i podijuma bez većih problema. On je odoleo Tijagu Monteiru, koji je bio veoma raspoložen za preticanja, ali ga je preuska staza sprečila u tome. Portugalac je na kraju ostao bez podijuma, ali i bez četvrtog mesta u generalnom plasmanu, jer ga je Mihelis stigao i prestigao. Italijanski veteran je pre izlaska na podijum imao konsultacije sa lekarima i odlučeno je da ipak ne startuje u trci 2.

Ivan Miler je na početku trke 1 izgubio tri mesta, pa je na kraju bio peti ispred timskog kolege Sebastijana Leba. Devetostruki reli šampion je u trećem krugu potonuo za tri mesta i tu je ostao do kraja trke 1.

Tom Koronel je takođe loše startovao, pa je sa petog startnog mesta na kraju stigao tek sedmi. Iza njega se probio Ma Ćinghua, koji je imao dosta posla na Guji. Kinez je startovao sa 11. pozicije, a trku 1 je završio na osmom mestu.

bigm_017_MONTEIRO

Bodove su osvojili još Rob Haf i Đani Morbideli, a od vozača TC1 klase trku nisu završili samo Mehdi Benani i Igo Valente. Marokanac je na startno-ciljnom pravcu bio žrtva za ceo krug zaostalog Henrija Kvonga iz TCT2 klase, koji vozača “honde” uopše nije primetio i suludim direktnim udarcem ga je izbacio iz trke. Šteta je tolika da Benani neće biti u prilici da startuje u trci 2. Valente je odustao u šestom krugu i time upotpunio katasrofalan i preskup vikend Kampos rejsinga u Makauu, mada je pred početak trke 2 tvrdio da je to bilo strateški, kako bi automobil bio potpuno spreman za start sa pol-pozicije u ovom delu današnjeg programa.

Franc Engstler je još jednom pobedio u TCT2 klasi na svojoj pretposlednjoj trci u WTCC-u.

makau1