Haf postao test i razvojni vozač tjunera Ličfild

Bivši osvajač Svetskog prvenstva turing automobila i pobednik 27 WTCC trka, Rob Haf, postao je zvanični test i razvojni vozač tjunera sportskih i superautomobila, Ličfild motorsa.

Osnovana pre petnaest godina, kompanija iz Glosteršira, izvorno je stekla ime na japanskoj tjuning sceni i smatra se posebno stručnom za modifikovanje performansi „nisana GT-R“.

Tokom decenije i po kontinuiranog rasta na tržištu visokoperformantnih automobila, Ličfild motors izgradio je reputaciju jedne od najistaknutijih firmi u oblasti prodaje i tjuniranja, što je praćeno i priznanjima i nagradama stručnih medija i specijalizovane industrije.

Ulažući u najsavremeniju opremu i pogone, kao i u visokostručno i iskusno ljudstvo, kompanija je za svoj test tim regrutovala i WTCC šampiona iz 2012, čuvenog po sposobnosti da jasno i efikasno detektuje, protumači i prenese detaljne i pouzdane informacije o šasiji i set-apu automobila.

unnamed(5)Rob Haf se do BTCC i svetske scene probijao osvajajući niže takmičarske kategorije i pripadajuće stipendije. Trkač iz Njumarketa (Kembridž) etabliran je kao jedan od najboljih turing pilota svoje generacije, a važi i za izuzetno sposobnog test i razvojnog vozača, što mogu da posvedoče svi timovi koji su s njim sarađivali i do svetske titule i posle nje: Seat sport UK, RML, Minih motorsport i Lada sport.

As ekipe iz Toljatija će svoje veštine sa trkačkih pista ubuduće prenositi i na standardne puteve: kao test i razvojni vozač u Ličfildu igraće ulogu u odobravanju niza konverzija šasija, motora i transmisije pre njihovog puštanja u prodaju.

Hafove profesionalne zadatke detaljnije je objasnio osnivač i direktor kompanije Ijan Ličfild: „Rob poseduje jedinstven uvid u stvari, kakav može imati samo svestrani svetski šampion. Poznajemo mnoge brze vozače, ali Rob razume značaj interakcije vozača i automobila više nego bilo koji drugi trkač s kojim smo sarađivali.

„Kada testiramo, on nije toliko u potrazi za desetinkama sekunde u svakom krugu, već se više stara o tome kako da poboljša osećaj između automobila i vozača i, što je najvažnije od svega, kako može automobil da učini lakšim za vožnju, predvidljivijim na samom limitu i, konačno, zabavnijim za vožnju.“

„Rob će nam takođe pomoći da ubrzamo procese istraživanja i razvoja, bez negativnog uticaja na kvalitet. Njegovo iskustvo u trkačkom podešavanju automobila znači da ćemo do željenih konfiguracija stizati mnogo brže nego inače, naročito kada budemo radili na poboljšanjima šasije. On za volanom ima šesto čulo i svoje utiske brzo i s neverovatnom jasnoćom prenosi našim inženjerima. To bi trebalo da značajno skrati naš raspored testiranja i da nam istovremeno donese bolji krajnji rezultat.“

unnamed(4)Haf je već pružio dragocen doprinos u finalizaciji Ličfildovih tjuning paketa za model BMW M4, kao i stvaranju niza novih unapređenja za večitu zvezdu – „nisan GT-R“.

„Kralj Makaua“ upoznao je tjunersku kuću Ličfild kao njen klijent. „Sjajno je što mogu da objavim partnerstvo s firmom čiji su proizvodi tako bliski mom srcu“, izjavio je Haf. „Ja sam profesionalni trkač, ali uživam i u unapređenim performansama putničkih modela, pa sam Ijanu Ličfildu poverio i svoj sopstveni „nisan GT-R“. Radujem se što ćemo sarađivati u razvoju fantastičnih proizvoda, tokom kojeg ćemo se ljudi u Ličfildu i ja takođe i dobro zabaviti.“