Koronel: Morate da volite bol ako želite da vozite Dakar

WTCC veteran Tom Koronel je u predahu između dve turing sezone otputovao u Južnu Ameriku, gde zajedno sa svojim bratom blizancem Timom učestvuje na Dakar reliju.

Kako je naš portal ranije pisao, braća Koronel će voziti identične bagije, koje su sami pripremili, a nastupaće pod nazivom Maksis Dakar tim. Tokom maratonske dvonedeljne kros-kantri vožnje Tom će biti i reporter holandske televizije RTL7. Uz to će imati i posebnu kacigu koja izgleda kao da je od sira, na kojoj umesto njegovog poznatog slogana “Eat my dust” (Nagutaj se moje prašine) stoji “Eat my cheese” (Najedi se mog sira).

Coronel02 Helm Tim Coronel Tom Coronel Dakar 2015
Trasa Dakar relija 2015. prolazi kroz Argentinu, Čile i Boliviju, specijalni ispiti za automobiliste biće dugi 4.578 kilometara, a takmičenje će trajati 14 dana, uključujući i dan odmora. Vozač ROAL motorsporta je pred start odgovorio na nekoliko pitanja zvaničnog FIA WTCC sajta.

Posle učešća na Dakaru 2009. godine rekao si da nećeš ponoviti tu avanturu, a sada si opet na startu. Zašto?
– Ja sam sa mojim bratom vozio “bouler nemesis” ali to nema nikakve veze sa trkanjem, to je avantura! Morate da volite bol ako želite da vozite Dakar reli. Morate da budete i vozač i da se borite za opstanak i ja sam rekao: “Ne, ja ću samo da se trkam”. Kad je Tim kupio ove bagije i rekao mi da ću ja voziti jedan, odgovorio sam mu da ne želim. Posle dva dana mi je kazao: “Hajde, sedi u njega, pa ako ti se dopadne, zašto da ne”.

10897763_918702074820420_6830792493789226202_n
Dakle WTCC ti je i dalje prioritet za ovu godinu?

– Za WTCC će biti teško, ja i dalje pregovaram sa sponzorima, i nadam se da ću do kraja januara imati neke odgovore. Ja sam u WTCC-u najduže od svih vozača i borim se i dalje, još imam potrebu da budem tamo. U nedelji posle Dakara biću potpuno slobodan da se usredsredim na pripreme za WTCC sezonu. Ali, prvo moram da završim ovu avanturu.

U čemu je štos sa kamerama i izveštavanjem, kako to funkcioniše?
– Nosim kameru TV kanala RTL7. Poslednje dve godine sa njima pravim priče iza WTCC kulisa i komentarišem Dakar. Ako se ukaže prilika da napravim neku lepu priču, ili ako vidim da je neko u problemu, stajem, snimam i to ubacujem u program. Ja sam jedini učesnik relija koji sa sobom nosi kameru i to je prvi put da se to radi na Dakaru. Ranije niko nije pokušao.

Koji je tvoj cilj na Dakar reliju 2015. godine?
– Cilj je da završim trku i da plačem što je manje moguće. Moj brat će pokušati da pobedi u pojedinačnoj konkurenciji (“solo klasa”), a ja sam tu samo da završim trku i da snimim dobar materijal za RTL i stvorim što bolji publicitet sponzorima. Nemam šanse da pobedim ali zašto da ne uživam u avanturi?

10898075_852632778129364_3924277758707785783_n
Žinijel de Vilije
(južnoafrički trkač) je počeo kao turing vozač, a postao je pobednik Dakara. To bi moglo da se dogodi ponovo…
– Znam da postoji budućnost. Ja sam fanatik za auto-sport. Mogu da živim samo ako se trkam. Odrastao sam uz trkačke automobile i to je moj život. Nije mi prihvatljivo da preko zime sedim kod kuće i gledam druge kako se trkaju. Ne mogu samo da gledam, tu sam da učestvujem!

Start 36. Dakar relija pratilo je neverovatnih 650.000 gledalaca. Posle prve etape, vožene od Buenos Ajresa do Vilja Karlos Pasa, Tim Koronel se nalazi na 49, a Tom na 57. mestu.