Haf prvi u trostrukom slavlju Honde

Došli su po pobedu i izborili su je.

Rob Haf predvodio je kolonu fabričkih “hondi sivik” u trostrukom trijumfu japanskog proizvođača na glavnoj trci marokanske runde Svetskog prvenstva turing automobila.

Hondin trio trku je završio u poretku sa starta, Mihelis je kroz cilj prošao drugi, a Monteiro treći, ali su se i oni, kao i drugi takmičari, pošteno naradili za svoje pozicije, pošto je u Marakešu padala kiša, a prianjanje je bilo premija.

563008Četvrto mesto zauzeo je Pečito Lopes. Na startu je dobio Monteira i dočepao se treće pozicije, ali mu je auto u jednom trenutku otklizao, što je Portugalac iskoristio da prestigne “C-elize” #37. Druge prilike za promene u poretku na vrhu jednostavno nije bilo, iako je Mihelis tražio od Hafa da vozi brže, a vodeća četvorka vozila je u prilično gustoj formaciji i završila je u razmaku manjem od tri sekunde.

Delujući prilično pasivno, Miler je završio peti, nepunih 10 sekundi iza Hafa. U finišu trke Alzašaninu se strelovito približavao Tarkvini u “ladi vesti”, ali su za eventualnu akciju Italijanu nedostajali krugovi i kilometri.

Lada je imala još jedan auto u prvih 10, zahvaljujući sedmom mestu Iga Valentea. Najupečatljiviji okršaj Francuz je imao s Tarkvinijem – a s kim bi drugim? – i tu je poražen, opet uz lagani kontakt s timskim kolegom, jer između njih dvojice izgleda ne biva drugačije.

Benani je startovao trinaesti, a završio kao apsolutno osmi, istovremeno i kao najbolje rangirani privatnik.

230049Tompson je vodio herojsku borbu: napadao je Koronela i branio se od Čiltona. Osvajač uvodne trke nije imao valjan tempo na klizavoj pisti i izgubio je sve bitne duele: prvo od Tompsona, zatim od Čiltona, konačno i od Katsburga.

Kada je Tomo konačno savladao Holanđanina, ustremio se ka Benaniju, ali, slično Tarkviniju, za eventualni napad više nije imao krugova.

Poslednji raspoloživi bod u apsolutnom plasmanu pripao je Čiltonu, dok se Katsburgov herojski prodor posle starta iz boksa završio na 11. mestu.

volvoVolvo se na kišnom Marakešu prikazao u jezivom izdanju. Iz nekog razloga ni Bjerk ni Ekblom nisu imali tempo i vozili su najmanje tri do četiri sekunde sporije od protagonista šampionata. Šveđani su na cilju rangirani kao 15. i 16, pretposlednji i poslednji klasifikovani, sa zaostatkom od jednog kruga. Ispred pilota Polstar Cijan rejsinga našli su se i privatnici Džon Filipi i Ferenc Fica.

Popodnevna trka u Marakešu bila je prva ovogodišnja glavna koju nije osvojio Hose Marija Lopes. Haf se 29. trijumfom u karijeri učvrstio na drugom mestu večne liste WTCC pobednika.

Vođstvo u generalnom i dalje drži Lopes, koji je Monteiru odmakao na 14 poena razlike. Hondu će radovati činjenica da su njeni puleni Haf i Mihelis skočili na pozicije 3 i 4, dok je Sitroenov privatnik Mehdi Benani pao na peto mesto na tabeli.