Katsburg kažnjen zbog sudara s Bjerkom

Ladin pilot Niki Katsburg kažnjen je zbog incidenta u prvom krugu uvodne trke u Marakešu, u kojem je “pokupio” Volvoovog vozača Teda Bjerka.

Sankcija podrazumeva da će Holanđanin u glavnoj trci startovati iz boksa, umesto sa pete, u kvalifikacijama izborene pozicije.

Sudije su analizirale incident još tokom trke, ali su s obzirom na brzo Katsburgovo odustajanje, kaznu primenile na glavnu nedeljno takmičenje.

CatsburgBjerk je uvažio Katsburgovo izvinjenje i sam je opisao sudar: “Pogrešno je procenio kočenje, točkovi su zablokirali i udario me je otpozadi”, kazao je Šveđanin za TouringCarTimes. “Takve stvari se dešavaju u trkama, cenim što mi se izvinio posle trke. Što se mene tiče, sve je u redu.”

Incident u prvom krugu koštao je i Bjerka i Katsburga potencijalno visokog plasmana na uvodnoj trci u Maroku.

U uvodnoj trci kažnjen je i drugi vozač Lada sporta, Igo Valente, koji je morao kroz boks jer je torpedovao u tom času vodećeg Džejmsa tompsona.

Katsburgova kazna izmeniće startni poredak druge današnje trke, što je potencijalno naročito bitno u gornjem domu plasmana: na peto mesto popeo se Miler, za kojim će krenuti Koronel, Bjerk, Valente, Tompson i Tarkvini, kao novi deseti.