Haf i Verne kreću iz prvog startnog reda, Fervišu pol-pozicija za trku 2

TCR kvalifikacije na Žeđijangu prošle su slično kao i testovi – u znaku fantastičnog debija Hjundaija i sjajnih rezultata dvojice vozača Leopard rejsinga.

Pol-poziciju za prvu sutrašnju trku osvojio je Rob Haf ispred Žan-Karl Vernea, dok će u drugoj sa najboljeg startnom mesta krenuti Frederik Ferviš.

U prvom delu kvalifikacija apsolutno su dominirali Alan Meni i Gabrijele Tarkvini, koji su uspeli da spuste vreme kruga na ispod minut i 33 sekunde. Kako je “hjundai” dobio samo privremenu homologaciju, njih dvojica nisu smela da se bore u drugom delu kvalifikacija.

Na početku sesije trojac Kraft-Bambua je izašao na stazu i odmah se vratio u boks, a svoje brze krugove su počeli da voze tek u poslednjih 10 minuta. Mato Homola, jedini učesnik koji vozi “opel astru” u Kini, izvezao je samo jedan spor krug i parkirao automobil zbog tehničkih problema.

Đani Morbideli je koliko-toliko pratio tempo Hjundaija sa vremenom kruga 1,33:279, a iza sebe je ostavio Vernea, Hafa, Tašija, Kolčaga, Lojda, Neša, Oriolu, Kadžaju i Dipona. Zahvaljujući odluci da Menu i Tarkvini ne mogu da voze Q2 bez obzira na rezultat koji postignu u Q1, u drugi deo kvalifikacija su prošli i Orelijen Panis i Fredrik Ferviš.

Srpski predstavnik u TCR internacionalnoj seriji Dušan Borković nije uspeo da pređe prag koji bi ga odveo u Q2, pa će njegovo startno mesto za obe trke biti 15.

Branilac titule Stefano Komini silno se namučio na stazi i posle pet pokušaja da se ubrza završio na 16. poziciji.
U drugom deli kvalifikacija Taši i Kolčago su se smenjivali na prvoj i drugoj poziciji sve dok dvojac Leopard rejsinga nije pokazao zube i počeo da vozi krugove ispod minut i 34.

Verne je do samog kraja bio prvi, ali ga je Haf nadmašio u poslednjem pokušaju, postavivši vreme kruga 1,33:173.
Konačni raspored za prvu trku tako je Haf, Verne, Oriola, Morbideli, Lojd, Kolčago, Taši, Neš, Kadžaja, Ferviš, Dipon i Panis.

Posle kvalifikacija dogodila se i promena na čelu tabele u generalnom plasmanu – Verne je ponovo vodeći sa dva poena prednosti u odnosu na Tašija.

Prva trka na Žeđijangu vozi se sutra ujutru od 8.30.