Haf za Serbiaring: Bez Honde nema Svetskog turing šampionata

Na završnoj konferenciji za medije na Slovakija ringu, doznali smo da Hondin as Rob Haf vozi “sivik” u osnovnom set-apu i da za njega tek treba razvije sopstveni, pa nas je zainteresovalo da doznamo više detalja o toj činjenici.

Zato smo u već polupraznom padoku slovačkog autodroma potražili trkača iz Kembridža i zamolili ga da nam kaže više o svojim prvim – zasad vrlo uspešnim – koracima, ali i utiscima u fabričkoj WTCC ekipi japanskog proizvođača.

12 HUFF Rob (GBR) Honda Civic team Honda racing Jas action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo François Flamand / DPPI.

Voziš “osnovni” set-ap “sivika”, otkud to da nemaš svoj?
– Priča počinje sa zimskim testovima. Tu sam vozio tri dana i sve su isprogramirali inženjeri, nisam imao priliku da uradim ono što bih želeo. Onda smo otišli u Le Kastele, auto je patio od velikih vibracija, imali smo mnogo problema, što znači da smo tokom sva tri treninga zapravo pokušavali da ih rešimo i nisam mogao da se bavim sopstvenim podešavanjima. U nedelju su trke prošle dobro, ali je sve bilo na osnovnom set-apu.

Isto je bilo i ovde – velike vibracije tokom cele subote, problemi s krajnjom brzinom. Proveli smo ceo dan i utvrdili smo probleme – jedan s podom, drugi s kočnicama. Na nedeljnim trkama u Slovačkoj auto je prvi put bio onakav kakav je trebalo. Prve četiri dosadašnje trke izvezao sam na osnovnom set-apu. I dalje sam na njemu jer ga poznajem, a svakako se plašim da izvodim ozbiljne promene, jer još nemam dovoljno iskustva s automobilom da znam šta će se dogoditi. Nadam se da ću u Budimpešti iskoristiti sve treninge da poradim na automobilu i prilagodim ga onome što želim i šta mi je potrebno.

Koje su prirode problemi s podom?
– U Le Kasteleu smo imali jedan olabavljeni nosač i zato je pod vibrirao, a izgleda da nekako ni spliter nije funkcionisao. U subotu sam opet osećao velike vibracije i tek kada smo probali za MAC3, kada sam sleteo na drugoj krivini i totalno uništio spliter, vibracije su potpuno nestale. Tada smo montirali nov spliter i vibracija nije bilo. Imali smo problem i s kočnicama, zaglavljivale su se i to nam je stvaralo probleme s maksimalnom brzinom. Ponavljam: na trkama u Slovačkoj sam prvi put vozio auto lišen svih problema.

2016  EVENT: Race of Slovakia  TRACK: Automotodrom Slovakiaring TEAM: Castrol Honda World Touring Car Team CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Rob Huff

Mnogo šta od pomenutog zvuči kao serija manjih ili većih nevolja koje se mogu rešiti testovima. Ima li takvih planova?
– Trenutno ne znam više o testovima. Siguran sam da momci imaju neke planove za letnju pauzu, ali je u ovom trenutku zbog rokova testiranje nemoguće. U Hondi imamo sreću da imamo test i jedan kompletan rezervni trkački auto, tako da zapravo imamo dva test automobila. Razume se da ćemo ih maksimalno iskoristiti kad budemo imali vremena.

Ti ćeš praktično juriti sopstveni set-ap tokom takmičarskih vikenda.
– Svi u timu pokušavamo da idemo u različitim pravcima, da pokrijemo što više varijabli i iskoristimo ono najbolje od svačijih zapažanja. Ja zaista nisam imao priliku da utvrdim šta se dešava kad sa mekših stabilizatora pređemo na kruće, sa manjeg na veći nagib točkova. Još se ne pouzdam u ono što radim. Svakako, zakoni fizike su zakoni fizike i očekujete da su isti na svim trkačkim automobilima. Do određene mere to je tačno, ali dok to ne osetite sami, želite da idete na idete na sigurno i osvojite mnogo poena. I u tome smo uspeli u dosadašnje dve runde.

Kakav set-ap koriste Tijago i Norbi, koji su i ranije vozili “sivik”?
– Svi počinjemo od osnovnog, jer jedino tako možete da ustanovite da li neko ima neki problem. Kad to raščistite, tada idete na promene u podešavanjima po sopstvenom ukusu. Naravno, imamo sastanke i analize da utvrdimo šta smo otkrili.

Auto je toliko unapređen da i oni moraju da počnu od osnove?
– Ne sasvim. Auto je definitivno bolji, samo smo tokom zimskih testova pronašli novi pravac u podešavanjima koji ranije nije korišćen. To je dobro i pozitivno i to i radimo. Taj novi pravac znači da donekle morate da počnete ispočetka. Ipak, fizika će uvek biti fizika i ako znate šta radite s trkačkim automobilom, ne bi trebalo da bude teško da dođete do rešenja. Sve je ovo još faza istraživanja.

Koliko si u osnovi zadovoljan u Hondi i JAS motorsportu?
– Vrlo zadovoljan. Iza mene su dva vikenda, rekao bih uspešna. Četvrti sam u šampionatu i imam dosta bodova. U redu, u glavnoj trci u Slovačkoj mi je pukla guma, inače bih prilično lako bio treći na tabeli. Efektivno, mi smo propustili šest probnih sesija, a opet smo to postigli i zato bih rekao da smo tim i ja izveli prilično dobar zajednički posao. Radujem se mogućnosti da istražim auto i vidim šta ću pronaći u njemu.

2016  EVENT: Race of Slovakia  TRACK: Automotodrom Slovakiaring TEAM: Castrol Honda World Touring Car Team CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Tiago Monteiro celebrates his victory in Race 1 with Rob Huff (3rd position) and Daisuke Horiuchi. Large Project Leader for WTCC development from Honda R & D

Udobno ti je ovde?
– Veoma. Dočekali su me raširenih ruku. Kada kao Englez, ili vozač bilo koje druge nacionalnosti, dođete u italijanski tim, koji je tokom dužeg dela svog postojanja imao italijanskog vozača i pun je italijanskih mehaničara, pomalo ste zabrinuti da vam kao zameni za tog italijanskog vozača možda neće biti lako. Ali, tim je apsolutno neverovatan. Svi su vrlo zadovoljni. Mislim da imamo vrlo uravnoteženu vozačku trojku i sa lične i sa profesionalne strane. A činjenica da sam pobedio na prvoj sezonskoj trci svakako pomaže.

Čuli smo da je rastanak s Ladom bio fer i da ti je Viktor Šapovalov (direktor Lada sporta) sam rekao da nije siguran hoće li njegov tim uopšte imati trkački program.
– Bila je to kombinacija faktora. Izvezao sam TCR rundu za Hondu u Makauu i siguran sam da tu krenule glasine. Ali, oni su hteli da izvezem Makau zbog mog tamošnjeg bilansa. Sve je to ispalo dobro.

Vrlo brzo potom, objavili su da Tarkvini odlazi. Mislim da je on tada pretpostavio da mora da ode zato što ja dolazim, da je to svima raspričao i da je otrčao u Ladu i kazao to Viktoru. Kako bilo, moj dogovor s Hondom nije sklopljen do januara, čak nismo počeli ni da pregovaramo dok nisu objavili da Tarkvini odlazi.

Znam da je Tarkvini kazao Viktoru da misli da sam već potpisao za Hondu, što nije bilo tačno. Pretpostavljam da se Viktor onda verovatno zabrinuo da neće imati iskusnog vozača pa se dogovorio s Tarkvinijem. Tada mi je Viktor poslao poruku da se plaši da možda Lada neće imati program ove godine, ali ja sam već znao šta se dešava s Katsburgom, jer on i ja imamo istog menadžera.

Kazao sam Valenteu da razgovara s Viktorom jer sam znao da tamo ima mesta za njega. I, vrlo brzo sam saznao da su angažovali Tarkvinija. Ja sam svoju odluku već doneo, želeo sam da budem ovde i mislim da je sve ispalo vrlo dobro za sve. Ali, takva je uvek igra pokvarenih telefona u auto-sportu.

2015-2015 Macau Guia Race 2---Start Race2_8

Startuješ li i ove godine na TCR trkama u Makauu?
– Da! S kim, u čemu, ko zna, ali definitivno ću biti u Makauu!

Zvanično, ostanak Honde u Svetskom turing prvenstvu je pod znakom pitanja, ali pretpostavljam da ti ne bi došao u program koji pred sobom ima samo još godinu dana.
– Uvek rizkujete i kockate se. Iako ništa nije 100% potvrđeno, mislim da bi, uz performanse kakve sada imamo, svi u ovom programu bili šokirani ako dogodine ne bismo bili ovde.

Promoter prvenstva Fransoa Ribeiro kaže da nije previše zabrinut da će Honda otići.
– Problem koji Fransoa ima sastoji se u tome što Sitroen ide, a ako ode i Honda, on nema šampionat. Rizik da Honda ne bude ovde podjednako je veliki koliko i rizik da dogodine ne bude Svetskog prvenstva turing automobila. Mislim da Fransoa dobro radi svoj posao, ali ako Sitroen ode – a hoće – a on ne bude dovoljno vešt da zadrži Hondu, neće imati šampionat.

Budući “sivik hečbek” lansiran je na Ženevskom salonu. Već je sad kasno da od njega pravite takmičarski automobil?
– Za iduću godinu jeste. Definitivno postoji mogućnost da to postane turing automobil za 2018, ali nismo šašavi da pokušavamo da ga požurujemo za iduću godinu kad još nije spreman.

Putnička verzija tog automobila duža je 13 centimetara od aktuelnog “sivika”. U svetlu TC1 aerodinamike, i oblika automobila to će biti od velikog uticaja?
– Biće mnogo bolji. Sto posto. Verovatno i više (smeh).