Katsburg: Bilo bi lepo da sam ostao prvi

Tim Lada sport Rosnjeft bio je samo jedan krug udaljen od senzacionalne pobede u glavnoj trci u Slovačkoj, ali je Niki Katsburg izgubio vođstvo u finalnom krugu, i to pošto ga je držao u većem delu nadmetanja.

Ipak, Holanđanin je na kraju dovezao ,,vestu” do podijuma i zasluženog trećeg mesta.

Posle najboljeg kvalifikacionog rezultata u istoriji tima, Niki je počeo glavnu trku u prvom startnom redu. Nakratko je pao na treću poziciju, a zatim je pokazao veštinu i brzinu, povrativši drugo mesto od četvorostrukog šampiona Ivana Milera. Ne zadovoljavajući se time, Holanđanin je povukao i sledeći potez, prestigao aktuelnog prvaka Hosea Mariju Lopesa i preuzeo vođstvo, što se jedino moglo opisati kao senzacija.

katsburg lopes

“Vesta” je delovala suvereno na čelu, pa je čak i odmicala zahvaljujući seriji dobrih krugova. U tri poslednja kruga, Lopes je smanjio razliku, jer su gume na “ladi” bile poprilično potrošene i Katsburg se mučio da se održi na čelu. Uprkos njegovim neverovatnim naporima, u poslednjim krugu se presija videla, Lopes je uspeo u svojim namerama i povratio liderstvo, dok je šansu iskoristio i Tijago Monteiro i prestigao je Ladinog pilota u borbi za drugo mesto.

“Naravno da bi bilo lepo da sam završio na prvi, čemu sam se i nadao dok su se moje gume ubrzano trošile, a Hose Marija mi se približavao. Ali, i treća pozicija je odličan rezultat za mene i za tim. To je moj prvi podijum za Lada sport Rosnjeft i moj prvi podijum u WTCC-u”, rekao je Katsburg.

katsburg valente tarkvini

U uvodnoj trci na Slovakija ringu, Gabrijele Tarkvini je uspeo u onom što Holanđaninu docnije nije pošlo za rukom. On je pokazao svu svoju veštinu i iskustvo u defanzivnoj i borbenoj vožnji, te je zadržao Lopesa za sobom u borbi za četvrtu poziciju.

Katsburg je u prvom nastupu imao manje sreće: rano je sleteo sa staze i izgubio je dosta pozicija, a potom se vratio iz mrtvih do desetog mesta. Treći Ladin pilot Igo Valente nije uspeo da iskoristi dobar tempo iz kvalifikacija i uvodnu trku završio kao 11. i prvi koji ne uzima bodove, dok u glavnoj nije stigao do karirane zastave.

“Uvodna trka bila je teška od početka, bilo je mnogo dobrih borbi i morao sam da iskoristim svaku šansu da se održim na četvrtom mestu. Rane bitke prouzrokovale su veću potrošnju guma od očekivane i od drugog kruga sam se borio sa podupravljanjem, ali sam veoma zadovoljan svojim dosad najboljim rezultatom za Ladu i siguran sam da će biti još ovakvih rezultata”, zaključio je Tarkvini, koji je u glavnoj trci bio tek dvanaesti.

lada katsburg 1

Pošto je čestitao svojim u Slovačkoj mnogo srećnijim kolegama, Valente je nastavio: “Što se mene tiče bio sam poprilično malerozan ovog vikenda. Imao sam incident u uvodnoj trci (kontakt sa Tarkvinijem – prim.), a u glavnoj sam dobro startova, osvojio nekoliko pozicija i došao do šestog mesta. Prvih šest automobila su međusobno bili veoma blizu i to je bila jako dobra potera. Na moju nesrecu, pukla mi je guma i to je za mene bio kraj. Sada se okrećem Budimpešti.”