Počeo TCR Nemačka, dvostruki trijumf Fajlsa u “seatu”

Foto: Gruppe C GmbH

Inauguralna sezona TCR šampionata Nemačke otvorena je na autodromu Ošersleben, a vikend je obeležio Džoš Fajls, koji je trijumfovao na obe trke u “seat leonu” italijanskog tima Target kompetišn.

Engleski trkač i njegov tim trebalo je da se na premijeri pojave u “opel astrama”, ali je novim automobilima iz Riselshajma potrebno još testiranja da reše dečje bolesti. Stoga se ekipa braće Gumerer vratila mašineriji koju dobro poznaje iz prethodne dve sezone trkanja u Seat leon Evrokupu i TCR Internacionalnoj seriji.

Svoje mesto u istoriji novoosnovanog šampionata obezbedila je “honda sivik”, osvojivši pol poziciju zaslugom vozača Stiva Kirša iz Hemnica. Fajls je bio solidno strateški pozicioniran za obe vožnje – u subotu je startovao peti, a u nedelju šesti.

ADAC TCR Germany, 1. Event 2016, Oschersleben - Foto: Gruppe C GmbH
(Foto: Gruppe C GmbH)

“Prvi put sam vozio “seat” i prvi put sam na Ošerslebenu i zato me pobeda utoliko više raduje. Start je bio odlučujući, ovde se mora voziti glavom. Ukoliko i u nedelju budem podjednako koncentrisan i vozim smireno, mogu ponovo da pobedim”, izjavio je 24-godišnji Fajls posle trke 1.

Targetov pulen, inače osvajač Evropskog i Britanskog klio kupa u sezoni 2013, pokazao se kao dobar prognozer, pošto je u nedelju slavio i drugi put i sada je ubedljivo vodeći na tabeli. Posle prvog takmičarskog vikenda Džoš ima 50 poena, 20 više od prvih pratilaca.

“Presrećan sam. Ekipa je ponovo bila izvanredna, ali uopšte nije bilo lako. Stvorio sam malu prednost i srećno sam je zadržao do kraja”, rezimirao je Fajls svoj drugi nastup i zaključio: “Izvanredan rezultat i pomalo je iznenađujuće da je sve prošlo tako dobro. Dve pobede za mene, to je naravno sjajno, ali je još bolje što su to dve pobede za tim Target.”

ADAC TCR Germany, 1. Event 2016, Oschersleben - Foto: Gruppe C GmbH
(Foto: Gruppe C GmbH)

Pobednik sa Ošerslebena najavio je da će se njegova ekipa “opelu” vratiti tek sredinom sezone.

Subotnja trka vožena je po sunčanom i prohladnom vremenu (11,7 stepeni), dok je u nedelju bilo oblačno i nešto svežije (11 stepeni). Prvu rundu ADAC TCR Nemačka, voženu u okviru pratećeg programa ADAC GT Masters serije ispratilo je preko 20.000 gledalaca.