Haf željan da pokaže šta je Lada napravila

Jedanaesti Svetski šampionat turing automobila počinje predstojećeg vikenda u Argentini. Trke na autodromu Terme Rio Ondo biće takmičarski debi „lade veste“, novog WTCC izazivača tima Lada sport Rosnjeft.

Na otvaranju sezone učestvovaće samo dva automobila ekipe iz Toljatija i voziće ih Englezi Robert Haf i Džejms Tompson. „Vesta“ Mihaila Kozlovskog nije dovršena i ruski trkač će se u Južnoj Americi naći u svojstvu gledaoca.

Prva od dvanaest ovogodišnjih WTCC rundi održava se na pisti na kojoj je u avgustu 2014. Haf za volanom „grante TC1“ osvojio drugo mesto i izborio nezaboravni prvi Ladin podijum u šampionatu. Staza je dugačka 4,8 kilometara, karakterišu je dugi pravci, dugačke i pretežno brze krivine, i važi za mesto koje s lakoćom otkriva sve aerodinamičke falinke automobila.

DSC_3281Tokom zimskih meseci u ruskoj ekipi nije bilo stajanja. Nebrojeni radni sati provedeni su u izradi i razvoju potpuno nove „lade veste“ po TC1 specifikacijama, automobila čije su urođene karakteristike mnogo podesnije za turing takmičenja. Haf i Tompson stigli su da tokom februara testiraju auto na Manji Kuru i na prvim probama nisu prijavljene bilo kakve poteškoće.

Kao vozač sa 225 WTCC startova – najviše u istoriji takmičenja – Haf zauzima „pol poziciju“ u razvoju trkačke „veste“. Prošlogodišnji osvajač trka u Pekingu i Makauu otkrio je šta očekuje od otvaranja prvenstva 2015.

„Uzbuđen sam što sezona kreće, pogotovu što je početak u Argentini, gde smo postigli naš prvi veliki uspeh“, kazao je Haf. „Staza uživa ogromnu popularnost i biće mnogo publike, zahvaljujući aktuelnom prvaku Hoseu Mariji Lopesu. To će užariti atmosferu i stvoriti odličan ambijent za početak šampionata.“

DSC_3301 DSC_3342„Pošto se neko vreme nisam trkao, a Lada sport ima novi auto, kod nas vlada veliko iščekivanje. Nismo testirali ni približno onoliko koliko bismo želeli, ali izuzetno je ono što su izveli Viktor Šapovalov i Lada sport Rosnjeft. Stvorili su potpuno nov auto od nule, a nismo mogli da iskoristimo nikakve informacije od prošle godine. Ovo će biti godina pokušaja i grešaka, pošto ćemo neizbežno napraviti poneku grešku, ali pobeđuje onaj ko ih napravi najmanje.“

„U ovoj fazi, bilo bi nefer isticati očekivanja od ovog automobila, jer je sve na njemu potpuno novo. Realan cilj je da završimo obe trke i skupimo što je više moguće podataka, kako bismo se vratili kući i razvijali „vestu“ tokom pauze između Argentine i Maroka. Ako bismo Džejms (Tompson) ili ja prošli i sa dobrim rezultatom, to bi bila baš radosna situacija. Želim da izađem na stazu, uložim maksimalan trud i pokažem svetu šta je Lada sport napravio!“, poručio je WTCC šampion iz 2012.