Novo poglavlje za SLR: Leb vozač protiv Leba vlasnika

Posle uspešnih nastupa u Porše karera kupu, GT i endurans trkama, došlo je vreme da Sebastijan Leb rejsing (SLR) upozna i turing kategoriju. Iako je tim čarobnjaka iz Alzasa već prevalio stotine kilometara na internacionalnoj sceni, start u WTCC-u mu je prvo učešće u jednom svetskom šampionatu.

Suočeni s novom disciplinom i novom pozornicom, Francuzi očekuju da im neće biti lako. Namerni da iskoriste sva iskustva stečena u dosadašnjim takmičarskim programima, oni se uzdaju u šampionski „sitroen C-elize“ i verziranog WTCC vozača Mehdija Benanija.

Tokom dva testa (Barselona, Monteblanko) i jedne mini probe (Pariz), ekipa je stekla prva praktična iskustva sa novim automobilom, što i jeste bio glavni cilj. Start novog SLR programa ocenjen je kao uspešan.

Mehdi_Monteblanco„Prvi testovi našeg tima delovali su ubedljivo“, rezimira Leb, direktor ekipe i trkač Sitroen rejsinga. „Sve je prošlo dobro, i za Mehdija, koji je zadovoljan, i za inženjere i mehaničare, koji su obavili dobar posao. Svi su se brzo prilagodili, Mehdi je vozio dobro i pravio je zanimljiva vremena na dužim turama. Kao šef tima, veoma sam zadovoljan, a kao vozač sam svestan da će na trkama učestvovati još jedan konkurentan automobil Sitroena. Ali, sve što sam video sa tih test dana predstavlja pozitivan ishod.“

Sebastijan Leb je na GT sceni već nastupao za svoj tim. U Argentini se, međutim, Alzašanin premijerno pojavljuje u dvojakoj ulozi, trkača fabričkog Sitroena i vlasnika sopstvene ekipe, kojoj je na stazi zapravo protivnik.

10993529_607638049336392_1559886239750312290_o 10960139_607637976003066_2797290932685682086_o„Ova runda biće dvostruko važna“, kaže Sebastijan. „Meni počinje druga WTCC sezona i posle godine provedene u otkrivanju discipline, moje ambicije su porasle. Međutim, za moj tim ovo je nova priča. Iako je ekipa relativno mlada, već smo prošli mnoge izazove, ali je ovaj veoma specifičan. To je međunarodno takmičenje: suočićemo se s najboljim turing automobilima, nekolicinom sjajnih proizvođača i konkurentnim privatnim timovima.“

„Cilj je da se od prve trke prikažemo u moćnom izdanju i dobroj formi, kao i da pokažemo da smo konkurentni s Mehdijem. Ipak, moramo imati na umu da je Argentina istinski debi. Moramo da idemo korak po korak, bez prečica, da se usredsredimo na posao. Ako ekipa uradi ono što zna da radi, zaputićemo se u pravom smeru“, uveren je devetostruki WRC prvak.

U ovogodišnjem Svetskom šampionatu trkaće se pet „sitroena C-elize“. Iako Sebastijan Leb rejsing za sezonu prijavljuje jedan auto, a fabrički tim Sitroen rejsing četiri (Lopes, Miler, Leb, Ma), tim iz Alzasa pružaće operativnu podršku i staraće se o automobilu kineskog trkača, što znači da ipak duži dva „sitroena“.