Homola najavio pohod na ETCC zlato

Tri dana pre starta sezone Evropskog kupa turing automobila, slovački trkač Mato Homola prikazao je definitivne takmičarske boje svog novog „seat leon kup rejsera“.

Konačni dizajn bio je predmet konkursa na koji je prispelo 93 rešenja iz Slovačke, Češke, Portugala i Mađarske, a prihvaćeni predlog stigao je iz Brna.

Prezentaciju na autodromu Slovakija ring Mato Homola iskoristio je za nekoliko demonstracionih krugova za volanom „seata“, posle kojih je izjavio: „Dobro sam pripremljen za sezonu. Auto je izvanredan, od početka nadmašuje sva moja očekivanja. Testovi su prošli dobro, s ekipom radim samo na još nekoliko završnih detalja i onda na Hungaroringu krećemo u pohod na evropsko zlato!“

130Mato Homola debitovao je u ETC kupu u sezoni 2012, vozeći BMW 320si u S2000 klasi. Trkajući se u istom automobilu 2013. stigao je do evropskog srebra, a prošle godine takmičio se u klasi TC2 turbo sa BMW-om 320TC i ponovo završio na drugom mestu u vozačkom poretku.

Dvadesetogodišnji Slovak ove sezone će napasti najviši plasman u monomarki, bez dileme najkonkurentnijoj i najatraktivnojoj klasi ETC kupa. Tu će mu najžešći konkurenti biti dvostruki osvajač evropskog kupa Petr Fulin, srpski vozač Dušan Borković i već tradicionalni ETCC takmičar, Nemac Andras Pfister.

DCIM100GOPROTalenat trenutno najistaknutijeg slovačkog trkača uvažava i prvi čovek Svetskog prvenstva turing automobila, Fransoa Ribeiro. WTCC direktor Homoli prognozira lepu takmičarsku budućnost i nada se da će ga u svojoj seriji videti u 2016.

„Voleo bih da Homola uđe u WTCC“, kazao je Ribeiro TouringCarTimesu. „Još je mlad, ali će mu dogodine verovatno biti pravo vreme da zakorači u Svetsko prvenstvo, mislim da ima pravi profil za WTCC. Pomažemo mu zajedno sa Slovačkim (automobilističkim) savezom. Otišli smo zajedno s njim u vladu Slovačke, predočili smo im da njihova zemlja ima učesnike u zimskim sportovima i atletici i predložili da s Homolom učine isto ono što su vlada Mađarske i MOL izveli sa Norbertom Mihelisom.“