Sitroenovi musketari ukrotili Nordšlajfe

Dve nedelje pre nemačke WTCC runde na Nirburgringu-Nordšlajfe, učesnici Svetskog šampionata turing automobila imali su priliku da na jednodnevnom kolektivnom testu uvećaju svoja znanja o legendarnom autodromu i da na njemu prvi put nastupe s aktuelnom TC1 tehnikom.

Fabrički tim Sitroena imao je dan za ugled u Nemačkoj: sva njegova četiri „C-elizea“ završila su među prvih pet. Najbrži krug postavio je aktuelni prvak sveta i lider prvenstva 2015, Hose Marija Lopes, a na pozicijama 2 i 3 završili su Sebastijan Leb i Ma Ćinghua.

Sitroen rejsing se susreo i sa nepredvidljivim vremenskim prilikama u Ajfelima. Samo dan pre testa, ledena kiša i gusta magla stvorili su zimsku atmosferu na stazi. Ipak, u utorak je nebo bilo vedro i posao je mogao neometano da se izvede.

TEST_DAY_NURBURG_676Inženjeri su svoj četvorici vozača zadali „jednostavan“ i direktan zadatak: preći što je više moguće krugova, kako bi se piloti odomaćili na Nordšlajfeu. Sitroenovi piloti vozili su ture od po tri kruga u nizu, a takav će im biti i trkački program na 16. maja na Nirburgringu.

Kilometri su se brzo nagomilali, a jedino saplitanje u programu priredio je Ma Ćinghua, kada je sredinom dana udario u zaštitnu ogradu i polomio oslanjanje na svom „sitroenu“. Taj kiks ipak nije sprečio kineskog vozača da prikaže izuzetno dobre performanse i zabeleži ukupno treće vreme.

TEST_DAY_NURBURG_138 TEST_DAY_NURBURG_327Na vrhu tabele tokom celog dana nalazilo se samo jedno ime. Hose Marija Lopes jedini je vozio krug brže od 8 minuta 40 sekundi i pred kraj popodnevne sesije granicu je pomerio na 8:38.027, što je orijentir svima ostalima. To vreme bilo je 2,5 sekunde brže od onog koje je postigao Leb, a Alzašanin se takođe visoko kotirao tokom obe sesije.

Pošto je Lopes bio najbrži i pre i po podne, pun je samopouzdanja i ne može da dočeka da se trka u Ajfelima. Što se njega tiče, nemačka WTCC runda može da počne odmah: „Bio je to prvi naš izlazak s „C-elizeom“ na Nordšlajfe i uživao sam u svakom krugu! Sad malo bolje razumem zašto svi govore da je ova staza tako legendarna. Mnogo smo se trudili da pronađemo pravi set-ap i jedva čekam da se vratimo i trkamo se. Zadovoljan sam vremenom koje sam postigao, ono mi uliva samopouzdanje.“

TEST_DAY_NURBURG_349 TEST_DAY_NURBURG_122(1)Pečito nije imao problema sa navikavanjem na najkomplikovaniju pistu na svetu. „Možda sam u prethodnom životu bio trkač na ovoj stazi, jer sam se od početka na njoj osećao dobro, iako sam ranije tu izvezao samo deset krugova u putničkom automobilu. Bilo je suvo i to je puno pomoglo, prianjanje je bilo dobro i dobro sam se osećao u automobilu. Čak sam i sebe zadivio krugom koji sam izvezao, zapravo sam pomislio da nešto nije u redu sa merenjem vremena. Nadam se da ću ovako srećan biti i posle trka“, kazao je Argentinac.

Sebastijan Leb video je svašta, bio svuda i osvojio (skoro) sve, ali je vožnja na „Zelenom paklu“ izazov čak i devetostrukom reli prvaku sveta. Na testu je postigao drugo vreme (8:40.517) i izjavio: „Dan je bio pozitivan. Organizovali smo program tako da pređemo što je više krugova moguće. Na ovako jedinstvenoj stazi apsolutno ne postoji prostor za grešku i bilo je važno vežbati što više. Staza je uzana, zaštitne ograde su blizu, osećaj je drugačiji nego na bilo kom drugom mestu – nikada nisam video nešto tako nešto, čak ni na Le Manu!“

TEST_DAY_NURBURG_157
Ma Ćinghua, očigledno egzaltiran i prohtevima piste, i trećim izvezenim krugom (8:41.489), ispričao je svoje utiske: „Mislim da svaki vozač treba da dođe i provede dan na ovoj stazi! Dobra je bila prilika da pre trke ovde jedan dan testiramo. Staza je impresivna, izazov od starta do clija, prianjanje se menja od krivine do krivine. Tokom jutra je bilo prilično komplikovano, pošto su neka mesta još bila vlažna. Iz kruga u krug postajali smo bolji. Udario sam u ogradu, verovatno mi je pneumatik ispuštao i tu smo izgubili nešto vremena, ali smo posle vozili ponovo i završili sa dobrim vremenom.“

TEST_DAY_NURBURG_141Ivan Miler postigao je peto vreme na testu (8:49.165) i izvesno nije očekivao da će biti najsporiji u kvartetu vozača fabričkog Sitroena: „Meni je bilo prilično teško, ceo dan sam zaostajao za timskim kolegama. Malo sam smanjio razliku, ali je ona po mom mišljenju još prilično velika. S druge strane, nisam previše rizikovao. Poradiću sa inženjerima i pokušaću da za dve nedelje ovde budem bolji.“

Hungaroring je sledeća stanica tima Sitroen Total. Tamo ekipu očekuje treća ovogodišnja runda Svetskog prvenstva turing automobila.