Homola: Odabir seata najbolja odluka

Mato Homola i njegov tim u jeku su priprema za predstojeću sezonu Evropskog kupa turing automobila. Slovački trkač je za ovu godinu promenio takmičarsku klasu, iz TC2T prešao je u monomarku, nabavio je novi automobil, „seat leon kup rejser“ i već ga je u dva navrata testirao.

Mato je tokom protekle tri sezone vozio automobile sa zadnjom vučom i bilo mu je potrebno izvesno vreme da se navikne na prednji pogon „seata“. Prošle nedelje izveo je drugu turu probnih vožnji, a ovoga puta ekipa je koristila nove pneumatike, s ciljem da pronađe optimalan balans i parametre podešavanja automobila.

mato_seat_test_1 homola-seat-3Test je izveden na Slovakija ringu, nekoliko dana pošto je na pisti kraj mesta Orehova Poton održana relikros trka. Iako je prianjanje zbog toga bilo slabo, tim Homola motorsport zadovoljan je učinjenim na domaćoj stazi. Mato je postavio gotovo isto vreme kao na prošlogodišnjem ETCC nastupu na istom autodromu, kada je za volanom BMW-a 320 TC u kvalifikacijama osvojio pol poziciju.

„Veoma sam zadovoljan“, rekao je Homola. „Tokom prvog test dana morao sam da učim da vozim „seat“ s prednjim pogonom i da pronalazim prave putanje kroz krivine. Ali, tokom drugog dana vozio sam agresivnije, uspeo sam da postignem dobra vremena, a osećaj u automobilu je sjajan. Znamo kako da se još poboljšamo – tim treba da pronađe set-ap koji odgovara mom stilu vožnje. Posle ova dva test dana, možemo reći da smo doneli najbolju odluku kada smo odabrali „seat“, koji treba da bude najbrži automobil u ETC kupu.“

matohomola_2015-03-23_20-55-07_predloha-leon-cup-racer.2bc7e7232e4ee3e89268200bf505d6b61534 matohomola_2015-03-25_12-27-16_unbenanntgreen.2bc7e7232e4ee3e89268200bf505d6b61534
Ekipa Homola motorsport planira još dva test dana do prve runde ETCC sezone, koja se vozi na Hungaroringu od 1. do 3. maja. Što se tiče dizajna takmičarskog automobila, u toku je nagradni konkurs, a predlozi kolor šeme Homolinog automobila primaju se do 1. aprila. Članak ilustrujemo nekim od rešenja, a tok cele kampanje može se ispratiti na adresama http://www.homolamotorsport.sk, http://www.mysmeseat.sk/ i na Matovoj fejsbuk stranici.