Homola vozi u ETC kupu, cilja WTCC

Već se nedeljama pretpostavljalo da je Mato Homola za svoje bojište u 2014. ponovo odabrao Evropski kup turing automobila, ali da namerava da se u njemu takmiči u novoosnovanoj i najjačoj TC2T klasi. Konačno objavljivanje celosezonske startne liste ETC kupa potvrdilo je rečene pretpostavke – ekipa Homola motorsport dobavila je BMW 320 TC i stigla da ga isproba na Slovakija ringu. Ambicije jednog od najboljih slovačkih trkača bile su i veće…

„Oduvek sam sanjao o startu u WTCC-u i nadam se da ću i u tome uspeti. Izveli smo prvi test na Slovakija ringu, delovalo je dobro i prošlo bez ikakvih problema. Novi auto funkcioniše savršeno, oslanjanje je veoma slično kao na modelu 320si, a morao sam da se naviknem na novi motor. Brži je od mog starog BMW-a, turbo pravi ogromnu razliku. Drugačije se radi na gasu, ali sam se brzo navikao i vozili smo krugove brže od prošlogodišnjih,“ pohvalio se 19-godišnji trkač posle probnih vožnji na stazi 40 kilometara udaljenoj od Bratislave.

mato_homola_do_wtcc_3„Kretanje u službi“ Homolinog automobila deluje zanimljivo. Izrađen je za fabrički BMW tim u Svetskom šamponatu, bio je namenjen Augustu Farfusu, koji je s njim osvojio 6 WTCC trka u sezoni 2009. i završio je na trećem mestu u generalnom. BMW je kasnije prešao u ruke privatnika: sa turboprehranjivanim motorom takmičio se u bojama mađarskog Zenge motorsporta i dovezao je Norberta Mihelisa do pobede u Jokohama trofeju 2012. Prošle godine vozio ga je Stefano D’Aste.

Mato Homola je prošle godine bio drugoplasirani u S2000 klasi Evropskog kupa. Na putu do evropskog srebra, osvajao je trke na Slovakija ringu i na Perguzi. Njegov prelazak iz S2000 klase (danas TC2) u novoosnovanu TC2T klasu Evropskog kupa znači i skok sa teoretskih 280KS (u praksi manje) na deklarisanih 310KS. U ovoj sezoni konkurenti će mu biti Engstler i Biter u „BMW-ima“, kao Karamišev i Skuz, koji će voziti „ševrolete“.

Tinejdžer iz Bratislave nije se odrekao sna o tome da postane prvi Slovak u Svetskom šampionatu turing automobila. Ekipa Homola motorsport još traži načine da njen pulen startuje u TC2T klasi WTCC-a i cilj joj je da se to dogodi na Hungaroringu.