Honda u Maroku na teškim iskušenjima

Šta god da su Honda i njeni timovi očekivali od prvog ovogodišnjeg WTCC takmičarskog vikenda, neizbežan je utisak da je, gledano po performansama, „sivik“ najveće razočaranje runde u Marakešu. Kao da to nije bilo dovoljno loše, Gabijele Tarkvini završio je takmičenje još u subotu, zbog udesa na drugom treningu, pa su čast japanskog proizvođača u kvalifikacijama i trkama branili samo Tijago Monteiro, Norbert Mihelis i lokalni junak Mehdi Benani.

Kada se u Marakešu slegla prašina, moglo se čuti kako je ko od Hondinih trkača doživeo i preživeo sezonsku premijeru.

Norbert Mihelis se u prvoj trci mučio s upravljačkim mehanizmom svog „sivika“ i završio je na devetom mestu. „U poslednja dva kruga morao sam da koristim svu svoju snagu kako bih mogao da okrećem volan. To znači da više moram da dižem tegove,“ našalio se iscrpljeni Norbi.

U Zenge motorsportu procenili su da je vreme za opravku auta između trka prekratko kako bi se „sivik“ u potpunosti osposobio za nastavak takmičenja. Zato u trci 2 nije ni bilo Honde sa startnim brojem 5. Vlasnik tima Zoltan Zenge potvrdio je da Mađari nisu bili voljni da rizikuju: „Želeli smo da ovu igru odigramo na sigurno, jer staza u Marakešu važi za jednu od najrizičnijih. Cilj nam je da što bolje pripremimo naš automobil za narednu trku u Francuskoj.“

O vikendu Mehdija Benanija već je sve rečeno. Da li je vozač Protim rejsinga bio tragičar vikenda, ili jedan od njegovih heroja? Verovatno i jedno i drugo…

honda_maroko (4)Tijago Monteiro je preagresivnim prelaskom preko ivičnjaka u trci 2 oštetio pod i spliter, a ovaj mu je isekao pneumatik. Klasifikovan kao peti u trci 1 (posle kazne izrečene Borkoviću) i kao deseti u drugoj trci dana (posle diskvalifikacije Benanija), Portugalac se osvrnuo na krhkost novih TC1 automobila: „Borkovićev udarac u moj auto (u trci 1) bio je prilično jak i ostao sam bez branika, što se moglo očekivati. Ove godine mnogo je više aerodinamičkih delova, vidite kako više delova otpada prilikom kontakta i svi su oni od karbonfibera, dok je prošle godine bilo mnogo više metala.

I posle svega, Tijago je ipak uveren da se i iz ovako teškog vikenda mogu izvući pozitivni zaključci.

„Sakupili smo obilje podataka koji nam mogu pomoći da poboljšamo performanse. Naš set-ap popravljao se svaki put kada smo izlazili na stazu, za nas ovo je bio veliki test vikend i puno smo naučili. Rezultat je mogao biti bolji, ali i gori. Sada nam treba vreme za rad na razvoju. Siguran sam da ćemo biti brži idućeg vikenda na stazi Pol Rikar,“ rekao je Monteiro.

honda_maroko
Do sličnog zaključka došao je i direktor JAS Motorsporta, Alesandro Marijani.

„Prioritet nam je bio da nađemo neka rešenja u podešavanjima. To smo postigli, iako bi bilo još bolje da smo imali i Gabrijelea kao drugi izvor informacija, ali ovde je bilo nemoguće opraviti njegov auto posle udesa u petak. Uveren sam u potencijal „sivika“, ali ne pomaže nam to što su trke tako blizu jedna drugoj u ovom delu sezone. A ulične staze nisu idealno mesto za testiranje. Bio sam veoma impresioniran Benanijevom vožnjom. Mislim da će ove godine zabeležiti dobre rezultate,” istakao je Marijani.

Daisuke Horiuči, šef istraživanja i razvoja u Hondinom odeljenju koje se bavi WTCC motorima, osvrnuo se na performanse agregata: „Motori su ovog vikenda bili pouzdani i mislim da naša snaga nije ništa manja u odnosu na konkurenciju. Sada na izlasku iz krivina gubimo mnogo vremena i tu su potrebna poboljšanja i na motoru i na šasiji.“

U Hondi ne očekuju da će u Francuskoj uspeti da nadoknade zaostatak za Sitroenom, već se nadaju da bi tu mogli biti stabilan prvi pratilac. A u JAS motorsportu već je započela trka s vremenom: cilj je pripremiti Tarkviniju auto za WTCC rundu na Pol Rikaru. Ekipa ima samo 72 sata da sklopi potpuno novi „sivik“ i osposobi ga za trkanje!