Honda već iduće nedelje počinje da testira!

Kastrol Honda WTC tim iduće nedelje započinje opsežan zimski razvojni program svog „sivika“. Najavljen je niz unapređenja na brojnim pozicijama fabričkih, ali i tri klijentska automobila za 2015.

Dogodine se Zenge motorsportu i Protim rejsingu kao pridošlica u Hondin klijentski pul pridružuje švedski NIKA rejsing, za koji će voziti Rikard Rajdel. Novi, Šveđanima namenjen „sivik“ nalazi se u fazi izrade. TC1 „hondi“ biće ukupno šest, ali će se samo pet njih trkati, dok će jedna imati ulogu test vozila. Cilj je svima isti: uloviti Sitroen, čije su dominantne performanse obeležile sezonu 2014, a italo-japanskoj kombinaciji i njenim klijentima bile su nedostižne.

2014_wtcc_shanghai_1549 2014_wtcc_japan_ 0029Hondi će 2015. biti treća puna godina fabričkog učešća u FIA Svetskom šampionatu turing automobila, a druga sezona sa „sivikom“ TC1 klase. Taj auto je ove godine zabeležio dva trijumfa: slavili su Mehdi Benani u Šangaju i Gabrijele Tarkvini na Suzuki.

Tijagu Monteiru je zamalo izmakla pobeda na trci 2 u Makauu. Portugalac je vozio egzemplarno dobro, ali ga je u pretposlednjem krugu izdao servoupravljač, zbog kvara povezanog sa skokom temperature u upravljačkom sistemu.

Svakako je kuriozitet činjenica da su ovogodišnji Hondini osvajači trka Benani i Tarkvini završili na nižim mestima u konačnom generalnom poretku nego Mihelis i Monteiro, piloti „sivika“ koji se nisu peli na najviši stepenik podijuma: Norbi je četvrti, Tijago peti, Gabrijele šesti, a Mehdi jedanaesti.

Da bi dogodine konkurisala Sitroenu Honda će tokom predstojećih testova morati da se bavi i performansama i pouzdanošću svojih automobila, pošto ju je francuska ekipa na oba plana ostavila daleko za sobom.

2014_wtcc_japan_ 0018„Imamo obiman razvojni plan i on počinje za deset dana“, otkrio je Monteiro izveštaču TouringCarTimesa. „I sve do prve trke imaćemo mnogo test dana, više nego što smo imali za razvoj celog automobila, što je dobro jer nam je očigledno potrebno. Honda shvata da treba da testiramo, okasnili smo na početku ove sezone i mnogo šta treba da nadoknadimo.“

„Imamo mnoga unapređenja koja ćemo za deset dana početi da isprobavamo, imamo i neke zamisli o tome gde treba da se poboljšamo. Sitroeni su bili neverovatno brzi, ali su u Hondi nedvosmisleno rekli da žele da pobeđuju, pa pokušavaju da nam pruže sredstva kojima bi se to ostvarilo“, kazao je Portugalac.

Procenjujući da li bi Honda od prve runde iduće sezone mogla da izazove Sitroen, Monteiro je oprezan: „Nećemo doći i dominirati kako je to učinio Sitroen, iako bi to bilo sjajno. Ali, ako budemo mogli da se borimo s njima, to je pozicija na kojoj treba da budemo. Imaćemo nekoliko vrlo korisnih unapređenja, ali ni Sitroen neće mirovati. Međutim, možda je kod njih prostor za usavršavanja manji nego kod nas.“