Volvo: Dogodine parcijalna, 2016. celosezonska WTCC kampanja?

Volvoov mogući i očekivani povratak u Svetski šampionat turing automobila dobija određenije obrise. Kako izgleda, Šveđani bi trebalo da pokrenu celosezonski WTCC program u 2016. godini, ali bi generalnu probu za taj poduhvat izveli u završnim (azijskim) rundama sezone 2015.

To bi ličilo na put koji je Honda odabrala 2012, kada je za Suzuku, Šangaj i Makau prijavila jedan automobil – vozio je Tijago Monteiro – da bi punu ofanzivu na Svetski šampionat započela 2013.

Švedski proizvođač i njegov oficijelni trkački tim Polstar za sobom već imaju „WTCC sezonu evaluacije“. Tokom 2011. sa „volvoom C30“ trkao se Robert Dalgren, a auto je tokom godine umesto petocilindarskog atmosferskog dvolitarskog dobio četvorocilindarski 1.6 turboprehranjivani agregat, što je bio odraz namera da se ide u korak s osavremenjenim tehničkim pravilima. Uprkos svemu, program nije nastavljen u 2012. godini i Volvo se povukao sa svetske scene.

Bjork_Chn_52Volvo i Polstar su se se sa istim 1.6T „volvoom C30“ pojavili na prvoj kineskoj WTCC rundi 2013, na Međunarodnom autodromu Šangaj. Za ekipu je nastupio Ted Bjork, a vremena krugova su, u poređenju sa protagonistima šampionata bila sasvim respektabilna.

„Zapravo, bio sam iznenađen performansama tog vikenda jer smo prilično dugo odsustvovali i auto uopšte nismo unapređivali”, kazao je direktor Volvo Polstar rejsinga Kristijan Dal. „Taj vikend bio je prilično dobar, u stvari smo ga izveli da bismo ispunili ugovore sa partnerima, jer je predviđeno da izvezemo jednu trku godišnje, ali u budućnosti, mislim da nam je potrebna globalna platforma, ili internacionalna platforma, na bazi koje bismo performantnom trkačkom automobilu osigurali kredibilitet, a najbolji šampionat za to je WTCC. Mislim da su nova pravila zaista dobra i da je globalni odziv veoma dobar.“

Dal je ovom izjavom podsetio na jedno od gorućih pitanja – Šveđani izgleda da se još nisu opredelili za model prikladan za trkanje u Svetskom šampionatu turing automobila. Ili, ako jesu, u javnost nije procurela nikakva informacija, pa ni glasina o tome.

POLESTAR - vpr_gbg_9 Clipsal 500 2014Volvo Polstar rejsing trenutno se takmiči na domaćem terenu, u Skandinavskom šampionatu turing automobila i u Australijskom V8 prvenstvu, u partnerstvu sa tamošnjom ekipom Geri Rodžers motorsport. U obe serije, trkački auto je (nominalno) model S60, ali je u Evropi on tek silueta, koja mehanički nema ništa Volvoovo, dok je na južnoj polulopti u pitanju model izrađen po specifikacijama V8 serije.

U kojem god trenutku se Volvo vratio u WTCC, doći će u bitno drugačiji šampionat od onog u kojem je nastupao. Sitroen je postavio nove standarde na planu performansi i ulaganja, širine i intezivnosti razvojnog programa, pa i u angažovanju najzvučnijih trkačkih imena.

POLESTAR - VPS WTCC RD 07Letvica je dramatično podignuta u odnosu na 2011. godinu i Volvo i Polstar će morati da isprate najnovije trendove da bi u Svetskom šampionatu zabeležili uspehe. Direktor Polstar rejsinga smatra da čak ni Sitroen nije neuhvatljiv ako mu se suprotstavi tjuner koji savršeno poznaje svoj posao i za to daje zanimljiv primer.

„Ne znam da li je tu stvar samo u ogromno većoj količini novca, ali mislim da su oni, u poređenju s drugim proizvođačima, obavili stvarno dobar posao. Mislim da bih se više plašio RML-a, ako bi se on u šampionatu ponovo pojavio sa prozvođačem, nego Sitroena. RML je izveo sjajne stvari sa svojim „ševroletima“, ali, naravno, u ovom trenutku Sitroen se poigrava sa svima ostalima, mada mislim da se mogu sustići ako bi se svi ostali efikasnije organizovali“, tvrdi Šveđanin.