Honde u Pekingu više nego konkurentne

Posle prve tri izvezene sesije – testa i dva treninga – na Goldenport parku, „honde sivik“ pokazale su se veoma konkurentnim, što je zasluga serije proba i poboljšanja izvedenih tokom testova u pauzi prvenstva.

Unapređenja na šasiji i motoru u Pekingu su pokazala koliko vrede – na prvom treningu su sva četiri „sivika“ bila u prvih deset. Štaviše, Tijago Monteiro je u fabričkom automobilu izvezao i najbrže krugove u sve tri sesije, mada onaj sa drugog treninga nije priznat jer je sesija prekinuta zbog mraka.

Na otvaranju subotnjeg programa, asfalt Goldenport parka bio je vlažan, klizav i umašćen. Mehdi Benani postavljao je sve bolja i bolja vremena u ranoj fazi testa, koristeći sve suvlju putanju. Površina staze postala je još bolja i suvlja tokom dvadesetominutnog prekida testa, izazvanog TC2T automobilom zaglavljenim u šljunku kraj piste. Mehdi je prvu sesiju okončao na šestom mestu, a Norbert Mihelis u „siviku“ Zenge motorsporta nije dospeo dalje od trinaeste pozicije, ali se Mađar koncentrisao na upoznavanje novog autodroma, očekujući trke po suvom u nedelju.

2014_wtcc_china_bejing_0749Tokom vlažne prve sesije, Gabrijele Tarkvini usredsredio se na podešavanja šasije i sa „sivikom“ #2 postigao je četvrto vreme, dok je timski kolega Tijago Monteiro pronašao idealno suvu putanju u poslednjem jurišu i zahvaljujući najbržim sektorima 1 i 2 zabeležio je i najbrži krug prve polučasovne probe – 1:17,550.

„Posle izvesnih promena u set-apu, koje su u mom slučaju urodile plodom, automobil je bio dobro uravnotežen i postavio sam najbrže vreme. Bilo je komplikovano na vlažnoj stazi, ali kako se asfalt sušio, uspeo sam da iz „sivika“ izvučem maksimum,“ kazao je Portugalac.

Na prvom treningu, površina staze bila je značajno bolja i krugovi su odmah voženi 10 sekundi brže nego na jutarnjem testu. Honde su se ponovo pokazale konkurentnim, sva četiri automobila našla su se u prvih sedam, s tim da je Monteiro ponovo bio na čelu plasmana, Mihelis je bio četvrti, Tarkvini peti, a Benani sedmi.

„Za prvi trening, staza se skoro potpuno prosušila,“ ispričao je Monteiro. „I dalje smo poboljšavali „sivik“ i na kraju sesije forsirao sam da vidim kakvo ću vreme moći da postignem. Zadovoljan sam kako napredujemo.“

2014_wtcc_china_bejing_0764 2014_wtcc_china_bejing_0762Tokom drugog treninga, voženog u kasno popodne, staza je ponovo bila vlažna, a oblačno vreme i sumrak pretili su da će prerano prekratiti vožnju. Hondini vozači isprobavali su podešavanja za nedeljne kvalifikacije, a Monteiro je u završnom pokušaju ubeležio još jedan, novi i treći po redu najbrži krug dana (1:05,978). Međutim, bilo je toliko tamno da Tijago nije ni uočio crvenu zastavu koju je direktor trke zbog preslabe vidljivosti istakao dva minuta pre protoka predviđenog vremena. Portugalac je posle toga klasifikovan kao osmi, Tarkvini je završio deseti, Mihelis trinaesti, a Benani četrnaesti.

Oduševljeni Monteiro istakao je da su uslovi bili daleko od idealnih. „Sve vreme je bilo veoma komplikovano, neka mesta bila su suva, a neka vlažna. Zapravo, najvažnije je bilo pronaći samopouzdanje, u ritmu sa stazom i autom.“

Benaniju je početak takmičarskog vikenda odgovarao. „Zadovoljan sam svojim rezultatom. Dopadaju mi se i komplikovani uslovi i ova staza. Cilj mi je da sutra završim u prvih deset.“

2014_wtcc_china_bejing_0207Tarkvini je celog dana obavljao razvojni posao. „Tijago i ja imali smo različito podešene automobile. Ja sam proveo tri sesije radeći na set-apu, a ne na maksimalnim performansama i zadovoljan sam ishodom. Danas smo svi vozili u mešovitim uslovima, niko na potpuno suvoj pisti. Ali, ako sutra bude potpuno suvo, kvalifikacije će biti veoma teške i neizvesne.“

Ovakav start vikenda i specifična konfiguracija Goldenport parka možda daju nadu Hondi da je na putu ka prvoj ovosezonskoj pobedi. Ako joj se vozači „sivika“ približe, to će ponajpre biti zasluga opsežnog letnjeg razvojnog programa, zahvaljujući kojem je „sivik“ unapređen. Tako misle čelni ljudi ekipe, pre svih Alesandro Marijani.

„Svakako smo poboljšali automobil,“ prokomentarisao je direktor J.A.S. motorsporta. „Konkurentni smo i subotu smo završili na vrhu, ali sutra je novi dan. Mislim da nećemo biti daleko od vrha, sada imamo veoma dobar „paket.“

Kvalifikacije u nedelju ujutro odrediće startne pozicije za trke 17. i 18. ovogodišnjeg Svetskog šampionata. A tada će se videti koliko Honda zapravo može.