Miler: Ovde ne možemo brže od 190 km/h!

Deveta runda Svetskog šampionata turing automobila počela je trima probnim sesijama na autodromu Goldenport park u Pekingu. Sva četvorica vozača Sitroen rejsinga zauzimala su pozicije pri vrhu poretka, a Ma Ćinghua upisan je kao najbrži na drugom treningu.

Na početku testa, u 8:20 ujutro, pista je bila vlažna, što je odgovaralo Sebastijanu Lebu. Devetostrukog reli šampiona nije obeshrabrilo slabije prianjanje i nalazio se na prvoj poziciji tokom dobrog dela sesije. Ipak, najbrži trkač Sitroena u prepodnevnom nastupu bio je Hose Marija Lopes, sa drugim postignutim vremenom, Leb je ostvario peti rezultat, Miler sedmi, a Ma je završio četrnaesti.

wtcc20141004043Tokom podnevnog treninga pista se i dalje sušila i vozači su spustili vremena krugova za celih deset sekundi u odnosu na prethodnu sesiju. U svom poslednjem pokušaju, Lopes je sleteo u šljunčanu zonu, što je trening dovelo do preranog kraja.

U vreme treće i završne sesije, već se spuštala noć, zbog čega je vožnja konačno i prekinuta, a poslednji važeći najbrži krug bio je onaj od 1:06,127, koji je postavio domaći vozač Ma Ćinghua. Miler, Leb i Lopes plasirali su se na mestima 4, 5 i 7.

Tako je u četvoročlanoj postavi Sitroen rejsinga, jedino Ma ostao ubeležen kao najbolji na jednoj od subotnjih sesija: „Jutros sam shvatio kako izgleda voziti auto po vlažnom Goldenport parku. Trebalo mi je malo vremena da uđem u ritam, ali sam više od svega želeo da izbegnem greške. Ograde su toliko blizu da po svaku cenu morate izbeći da skliznete sa staze. Kako se vreme menjalo, isprobali smo nekoliko varijanti podešavanja. Uveče sam mogao da vozim i brže, ali sve je prošlo u redu i mislim da smo spremni za nedelju. Moj minimalni cilj je mesto na podijumu, ali mislim da svi ovde imaju istu tu ambiciju,“ primetio je kineski automobilista.

wtcc20141004035 wtcc20141004085Ivan Miler nije bio oduševljen stazom, i ne samo zato što je probne vožnje završavao kao sedmi, deseti i četvrti. „Ovo očigledno nije najzanimljivija staza sezone! Pravci su prekratki za naše automobile, nismo mogli da vozimo brže od 190 km/h, a inače možemo da dostignemo 270 km/h. Staza je prilično široka, ali ne izgleda da će biti mnogo prilika za preticanja. Danas smo radili prilično dobro, ali će uslovi sutra verovatno biti drugačiji. Očekujem da će biti zanimljivo,“ izjavio je Alzašanin.

Sebastijan Leb svoj subotnji učinak ocenjuje kao više nego solidan, a najavljeno suvo vreme u nedelju u njemu izaziva blage nedoumice. „Prilično sam zadovoljan svojim danom. Generalno, bio sam najbrži vozač kada sam izlazio na stazu. Uslovi su bili komplikovani, neke sekcije bile su vlažne i klizave, naročito tamo gde su vozači sletali s piste i ostavljali blato po asfaltu. Uvek je teško oceniti gde su tačno ostali, jer performanse umnogome zavise od odabrane strategije s pneumaticima. Znam da imam tempo, ali očekujem da će na kvalifikacijama biti jako neizvesno.“

wtcc20141004099 wtcc20141004023Posle jedne od retkih ovogodišnjih grešaka, Hose Marija Lopes završio je drugi trening zaglavljen u šljunku pored krivine 8. „Na ovoj stazi nema ni trenutka opuštanja, ona zahteva maksimalnu koncentraciju. Pravci su toliko kratki da stalno kočite ili skrećete. Na kraju druge sesije završio sam u šljunku, to je bila moja poslednja vožnja i pokušao sam da napadnem. Staza je bila suva, ali su mi dva točka bila na mokrom delu i izgubio sam kontrolu nad prednjim krajem auta. To, međutim, nije naročito važno. Uveren sam u mogućnosti svog automobila. Sutrašnje kvalifikacije biće teške: vreme će izgleda biti dobro, i mi ćemo ući u Q1 a da smo jedva i vozili ovde po suvom,“ požalio se lider u poretku vozača i glavni favorit za osvajanje naslova 2015.