U Pekingu nešto novo: Pol pozicija Čiltonu!

Tom Čilton, vozač ROAL motorsporta, osvojio je pol poziciju za trku 1 na prvoj kineskoj rundi Svetskog šampionata turing automobila na autodromu Goldenport park.

Englez je u „RML ševroletu“ završio treću kvalifikacionu rundu sa 32 hiljadita dela sekunde prednosti u odnosu na Gabrijelea Tarkvinija u „hondi“, a spisak prvih pet zaokružuju Ivan Miler, Hose Marija Lopes (obojica „sitroen“) i Đani Morbideli („RML ševrolet“), koji su ujedno i osvajači prvih bodova u Pekingu, na standardnoj skali 5-4-3-2-1.

085_HUFFZahvaljujući desetom vremenu postignutom u drugom segmentu kvalifikacija, pol poziciju za trku 2 imaće Ladin as Rob Haf, za kojim će na startu biti Tom Koronel, Džejms Tompson, Sebastijan Leb i Norbert Mihelis.

Dušan Borković okrenuo se sa stazi pri kraju prve runde kvalifikacija, vreme koje je dotle zabeležio bilo je dovoljno za 16. poziciju, pa će u obema nedeljnim trkama startovati iz osmog reda.

Najbolje vreme od vozača u Jokohama trofej kategoriji postigao je Franc Engstler.

Tok kvalifikacija

U prvoj deonici, trajanja 20 minuta, svi takmičari borili su se za ulaz u prvih 12 i plasman u Q2, i. Na stazu su izašli formacijski: dve fabričke „honde“, sva četiri „sitroena“, dva privatna „sivika“, tri „grante“, šest „ševroleta RML kruz“, a začelje kolone formirali su vozači TC2T klase.

Prvo najbolje vreme postigao je Miler (1:06,745), koga je uskoro u vođstvu smenio Norbert Mihelis (1:06,017). Na provizornoj čelnoj poziciji dalje su se izmenjivali Leb i Miler, a četvorostruki WTCC šampion prvi je vozio ispod minuta i pet sekundi: 1:04,953. Sitroen je u jednom trenutku držao i trostruko vođstvo, ali se u samoj završnici pojavio Monteiro apsolutno najbržim krugom od 1:04,884. Do drugog mesta stigao je Čilton i time nagovestio podvig koji će kasnije izvesti.

Borković je neko vreme imao 12. poziciju, što bi ga kroz iglene uši odvelo u Q2, ali se u završnici Q1 okrenuo na stazi i oštetio branik. Rivali su popravili svoja vremena i srpski vozač ostao je van igre.

2014_wtcc_china_bejing_0544Prolazak u Q2 obezbedili su Monteiro, Čilton, Miler, Leb, Mihelis, Lopes, Tarkvini, Morbideli, Valente, Tompson, Koronel i Haf. Gledano po proizvođačima, borbu za pol poziciju nastavili su tri „honde“, tri „sitroena“, dve „lade“ i čak četiri „ševroleta“.

Iz nastavka kvalifikacija ispali su: Benani, Ma, Kozlovski, Borković, Minih, Engstler, Filipi, Song i De Soza, koji je rano sleteo sa staze i zakopao svoj BMW, pa će na današnjim trkama startovati poslednji.

U desetominutnoj Q2 sesiji Monteiro i Valente opredelili su se da izađu na stazu kasnije od svih ostalih, što se pokazalo kao pogrešno. Posle ubedljivih performansi u subotu i u prvoj kvalifikacionoj deonici, Tijago je postigao tek 11. vreme i odatle će ući u obe nedeljne trke. Bez sumnje, to je najveće razočaranje nedeljnog jutra na Goldenport parku. Valente je zabeležio dvanaesto mesto i sleduje mu šesti startni red.

Zahvaljujući apsolutno najbržim sektorima 1 i 2, te lično najbržem sektoru 3, Hose Marija Lopes izvezao je najbolji krug Q2 segmenta (1:04,081). Za njim su u Q3 prošli Miler, Tarkvini, Morbideli i Čilton.

Q2-1Poredak u „donjem domu“ dao je startni raspored za trku 2. Deseto mesto u Q2 Hafu je donelo pol poziciju na inverznom startu, baš kao u Argentini! Iza njega će u trci 2 krenuti Koronel, Tompson, Leb i Mihelis.

077_CHILTON
U finalnoj fazi borbe za pol poziciju ostala su dva „sitroena“, jedna „honda“ i dva „kruza“. Prvi je u juriš krenuo Čilton i štoperica je stala na 1:04,321. Morbideli je u svom pokušaju bio 0,519 sekundi sporiji. Tarkvini je vozio brže od Morbidelija, ali ne i od Čiltona – imao je apsolutno najbrže sektore 1 i 2, ali mu je presudio treći sektor, te je od Engleza bio sporiji 32 hiljaditinke.

Pretposlednji je na stazu izašao Miler i nije bio sjajan: sporiji od Čiltona i Tarkvinija, brži od Morbidelija. Ni Lopes nije briljirao ni u jednom od sektora, nadmašio je tek vozača Minih motorsporta, pa je pol pozicija otišla Čiltonu! Englez ju je izborio drugi put u WTCC karijeri, a to je i druga pol pozicija „ševrolet RML kruza“ TC1 specifikacija.

Q3-1