I Čilton upoznaje Nordšlajfe

Vozač Roal motorsporta, Tom Čilton, iskoristio je angažman svoje ekipe u Blanpan GT seriji da ode na Nirburgring i počne sa studioznijim upoznavanjem staze na kojoj će se dogodine trkati u Svetskom šampionatu turing automobila.

Trke Blanpan endurans serije, u kojima nastupa i tim Roberta Ravalje, održane su na gran pri konfiguraciji od 4,556 kilometara i 12 krivina, a Čilton je došao zbog Nordšlajfe verzije. Englez se na Nirburgringu nije našao prvi put, ali krugovi izvezeni proteklog vikenda u „fokusu 1.6T“ nisu za cilj imali zabavu, već učenje.

wyxbP7G9_43_COMANDINI_100„Prešao sam sedam krugova za dva dana,“ ispričao je Čilton. „Bilo je fantastično. Krivina ima 177 i morate pokušati sve da ih popamtite jer su greške nedopustive – drveće i ograde su preblizu. Uspeo sam da pređem samo tri kruga po potpuno suvoj stazi, ali sam vreme održao na ispod deset minuta. U subotu po podne, vremenski uslovi su se promenili i zbog kiše je nekoliko puta sve stajalo i isticana je crvena zastava.“

Za nedelju je bilo planirano da se uz Engleza u kokpitu „fokusa“ nađe i direktor Roal motorsporta, Roberto Ravalja, koji je Čiltonu trebalo da prenese deo svojih bogatih iskustava na nemačkoj pisti.

wyxbP7G9CN7E6643 wyxbP7G9CN7E6649„Baš sam želeo da od Roberta dobijem neki savet, on je na Nirburgringu pobedio nekoliko puta u danima kada se trkao za BMW motorsport. Nažalost, bilo je previše maglovito i komesari nam nisu dali da izađemo na pistu. Mislim da ću se vratiti na Nordšlajfe u pauzi između Suzuke i Makaua, da bolje naučim sve krivine, jer sada razumem samo otprilike 40% staze,“ najavio je WTCC trkač Roal motorsporta.

Čilton je sedmi vozač koji je u poslednje vreme krenuo da skuplja kilometražu na autodromu u Ajfelima. Tarkvini i Monteiro su učestvovali na dva takmičarska vikenda VLN serije na Nirburgringu, Igo Valente nastupio je na jednom od njih, a trojica Sitroenovih musketara su tokom prošle sedmice sticala svoje utiske za volanima putničkih automobila.