TC3: A ovo su sportska pravila

Nedavno smo objavili osnovna načela tehničkog pravilnika TC3 serije, a u ovom tekstu ukazujemo na principe po kojima Marčelo Loti planira da ustroji sportska pravila svog novog šampionata.

TC3 serija voziće dve trke na svakoj rundi, minimalne distance od po 60 kilometara. U obe trke biće primenjen start iz mesta.

Kvalifikacije se voze u dve runde – u Q2 prolaze najbrža desetorica iz Q1.

FocusST_R_3_HRStartnu listu trke 1 određuje plasman u Q1 i Q2, dok se startni raspored u trci 2 pravi kombinacijom rezultata Q1 i Q2, uz inverziju prvih deset iz Q2.

Rezultat u kvalifikacijama donosi bodove: najbrža petorica u Q2 osvajaju 5, 4, 3, 2, odnosno 1 bod. Kvalifikacione poene osvajaju i timovi: na njih imaju pravo po dva najbrža automobila svake ekipe.

Za bodovanje trka upotrebljavaće se aktuelni FIA sistem. Poene osvajaju prva desetorica, prema skali od 25 do 1. Poene za timove osvajaju po dva najbolje rangirana automobila.

Takmičar ima pravo na maksimalno 16 slik pneumatika na prvom učešću, a na svakom sledećem na 20 guma, od kojih najviše 10 novih. Kontingent pneumatika za kišne uslove podrazumeva najviše 16 guma po vozaču tokom jednog trkačkog vikenda.

CLA 45 AMG Racing Series; Studie; IAA 2013Jedan motor mora da izdrži čitavu sezonu, zamena agregata kažnjava se pomeranjem unazad u startnom rasporedu.

Balast uspešnosti maksimalno je pojednostavljen i zasniva se na trkačkim rezultatima svakog vikenda. Poeni iz trka 1 i 2 sabiraju se i najuspešniji vozač dobija 30 kg balasta za iduću rundu, drugoplasirani 20 kg, a treći dodatnih 10 kilograma.

Ako uporedimo WTCC i TC3, za razliku od  Svetskog šampionata turing automobila, TC3 serija dodeljivaće kvalifikacione poene timovima, a ne proizvođačima, imaće dvodelne, umesto trodelnih kvalifikacija i primenjivaće balast uspešnosti kojim se opterećuju najuspešniji vozači, a ne najbrži modeli automobila.