Impresivna pobeda Gabrijelea Tarkvinija na Suzuki

Italijanski trkač Gabrijele Tarkvini dovezao je svoju “hondu sivik WTCC” do suverene pobede u trci 2 na jedanaestoj rundi Svetskog šampionata turing automobila na autodromu Suzuka.

Bilo je to drugo uzastopno slavlje japanskog proizvođača u dva takmičarska vikenda, ali prvo koje je ostvario fabrički tim. Na zadovoljstvo navijača i poslovnih partnera Honde, iskusni Italijan startovao je kao munja, ni u jednom trenutku nije dao priliku konkurentima da ga eventualno ugroze i prošao je kroz cilj sa 1,7 sekundi prednosti u odnosu na prvog pratioca. Slavlje na Suzuki uveličao je Norbert Mihelis, koji je u “siviku” Zenge motorsporta osvojio treće mesto.

Za 52-godišnjeg trkača, prvaka iz 2009. godine, ova pobeda ima poseban značaj jer je nastavio niz: u svakoj sezoni u kojoj se takmičio u WTCC-u – a u šampionatu je od početka – zabeležio je bar po jedan trijumf.

140_START“Veoma sam zadovoljan ovim rezultatom”, kazao je nasmejani Tarkvini. “Ovo je bila moja šansa da pobedim i iskoristio sam je. Znao sam da za pobedu moram što pre da se odvojim od kolone i da napravim određenu prednost, što sam i učinio. Bio sam samouveren jer je moj “sivik” imao dobar trkački tempo. Nikada nije lako, ali mogao sam da kontrolišem tempo i da sve do kraja održim razliku u odnosu na ostale. Veoma značajna pobeda za Hondu na njenoj stazi, a pošto ove godine nema italijanske WTCC trke, i ja Suzuku smatram svojom domaćom stazom. Veoma sam srećan!”, rekao je Gabrijele posle dodele pehara.

Podjednako dobar start u trci 2 imao je i Norbert Mihelis, koji se odmah probio do trećeg mesta. Mađar je nakon 11 krugova ponosno izašao na pobedničko postolje na Suzuki, na kojoj je 2013. slavio, a ove godine osvojio je jednu treću i jednu četvrtu poziciju.

bigm_150_MICHELISZ“Znao sam da moram da izvedem brz start, i pokušao sam da u prvom krugu obiđem Borkovića kako bih zaštitio Gabrijelea, ali ovde je krug veoma dugačak i teško je preticati. Veoma sam srećan što sam mojim trećim mestom uveličao Hondino slavlje”, istakao je trkač Zenge motorsporta.

Tarkvinijeva pobeda pokazala je da Hondin naporan razvojni rad daje rezultate, što je istakao i šef fabričkog tima Alesandro Marijani: “Znamo da na trkačku distancu imamo konkurentan tempo. Moramo da popravimo naše performanse u jednom krugu, to je vitalni element u borbi za što bolje pozicije na kvalifikacijama. Posebno je Tijago loše prošao ovog vikenda, jer je na obe trke morao da startuje sa 11. pozicije.”

Monteiro je dva puta kroz cilj prošao kao deveti dok je pobednik trke 2 u Šangaju, Mehdi Benani završio samo prvu trku i to na 11. mestu. U trci 1, Tarkvini je na startu osvojio tri pozicije, šest krugova proveo je vozeći na sedmom mestu, a u finišu se popeo na poziciju 6, iskoristivši Milerovo odustajanje.

160_PODIUM_RACE_2Pobednički pehar je u ime konstruktora primio Daisuke Horiuči, šef razvoja Hondinog WTCC projekta.

“Naravno da sam veoma srećan, jer na ova pobeda puno znači posle razočaravajućih kvalifikacija. Kao i u Šangaju naš trkački tempo pokazao je koliko smo unapredili motor i šasiju, ali nas čeka još puno posla. Znamo na kojim poljima moramo da radimo kako bismo bili potpuno konkurentni u budućnosti. Veoma sam zadovoljan što su se Gabrijele i Norbi popeli na podijum pred Hondinim navijačima i pred celim timom”, kazao je japanski inženjer.