Istorijski: Prvi podijum Lade u WTCC-u!

Rob Haf doneo je senzacionalan uspeh Lada sport Lukoil timu osvajanjem drugog mesta na autodromu Terme Rio Ondo u Argentini. Englez je Ladi obezbedio prvi podijum u istoriji njenih nastupa u Svetskom prvenstvu turing automobila, a ona je počela 2008. godine.

Nakon izborenog fantastičnog sedmog mesta u trci 1, Haf je iskoristio Ladinu prvu WTCC pol-poziciju i na inverznom startu u trci 2 poveo je kolonu najboljih svetskih automobilista.

U prvih devet krugova Haf je sve držao pod kontrolom, stvorivši 4 sekunde prednosti u odnosu na pratioce, koji su vodili sopstvene bitke. Bivši svetski prvak znao je da neće moći da se odbrani od Sitroena i lokalnog junaka Hosea Marije Lopesa, koji je već bio osvojio trku 1. U trci 2 Pečito je “počistio” Honde koje su sledile Hafa i, u 9. krugu, dogodilo se neizbežno. Svestan značaja prvog podijuma u Ladinoj petogodišnjoj istoriji takmičenja u WTCC-u, Rob se nije mnogo branio od Lopesovog napada i prepustio mu je vođstvo, kako bi održao prednost nad grupom iza njega.

Kada je “lada granta” prošla kroz cilj, postigavši istorijski rezultat, ceo tim je eksplodirao od oduševljenja. Napori mehaničara doprineli su ovom uspehu koliko i sama Hafova vozačka veština, a zasluženo slavlje Ladine trupe nastavilo se “kupanjem” u šampanjcu sa podijuma.

Da neverovatan dan učini još boljim, postarao se Džejms Tompson, završivši obe trke u bodovima, kao deseto, odnosno devetoplasirani. Mihail Kozlovski zauzeo je pozicije 14. i 11.

huff_174_(540x359) 1ms_9156_(540x359)

Šef tima Viktor Šapolov sijao je od oduševljenja dok je primao čestitke: “Ja sam veoma, veoma srećan! Ovo je sjajan rezultat za tim i nagrada za sve napore koje smo uložili u sezonu, posebno od poslednje trke do danas. Ovo je neverovatan dan, koji nas čini veoma ponosnim.”

Bivši svetski šampion Haf, ove godine u svojoj prvoj sezoni u Ladi, uživao je u ovom izlasku na pobedničko postolje koliko i u danima svojih najvećih WTCC trijumfa.

“Apsolutno sam oduševljen ovim rezultatom, to je prvi Ladin WTCC podijum. Mogli smo i da pobedimo, ali ja sam znao koliko bi i ovo drugo mesto značilo ekipi i hteo sam da budem siguran da ću ga osvojiti. Iskreno, uživao sam na podijumu, kao i na svakom prethodnom koji sam osvojio. Bilo je divno proslaviti sa timom koji je ovaj rezultat zaslužio svojim neumornim radom i posvećenošću”, rekao je Haf posle ceremonije i počastio svet jednim “selfijem” sa pobednikom trke, koji je potom objavio na društvenim mrežama.

BuNC3ngIMAAT12d

“Mnogo je poboljšanja izvedeno na automobilu, to je fantastičan timski rad i bili smo daleko konkurentniji nego inače. Veoma sam optimističan kada je reč o preostalim trkama. Peking je uzana i vijugava staza, tamo nije potrebna izuzetna aerodinamika, što nama može da odgovara. Šangaj i Suzuka mogu biti teški, ali ja zaista mislim da možemo do još jednog podijuma u Makauu, pa čak možda i do pobede”, najavio je Haf smele planove za ostatak sezone.

“Ovo je bio fantastičan vikend za tim! Veoma sam srećan zbog Roba, to je bio zaslužen podijum za sve nas. Performanse svih automobila su ovog vikenda bile odlične, zadovoljan sam novim bodovima koje sam osvojio. Zadovoljan sam upravljivošću, tempom i stalnošću u ponašanju automobila”, rekao je Džejms Tompson.

1ms_9156_(540x359)

“Promene izvedene na automobilu bile su vrlo efikasne, a Robovo drugo mesto to i dokazuje. Moj tempo na subotnjem treningu bio je veoma dobar. Nažalost, nije sve išlo kako treba tokom kvalifikacija i bilo mi je vrlo teško da se popnem u plasmanu sa 16. startnog mesta”, objasnio je Mihail Kozlovski svoju situaciju tokom vikenda u Argentini.