Mihelis: Ja sam srećan čovek

Norbert Mihelis ponosno se popeo na podijum pošto je “hondu sivik” Zenge Motorsporta dovezao do odličnog drugog mesta u trci 1 na stazi Terme Rio Ondo u Argentini. Mladi Mađar startovao je iz drugog reda kao munja  i na prvoj krivini čak ugrozio i Lopesa, koji je krenuo sa pol-pozicije. Norbi je ipak ostao na drugom mestu i briljantnom vožnjom uspeo da tu i ostane do karirane zastave.

Tijago Monteiro je takođe sjajno krenuo iz trećeg startnog reda, stigao je do 3. mesta posle nekoliko krivina, ali je morao da se zadovolji pozicijom 5, a da zatim tokom cele trke vodi bitku sa Tomom Čiltonom. Tijagov amortizer bio je oštećen i “sivik” je bilo teško kontrolisati. Gabrijele Tarkvini je svoju “hondu” dovezao tek do 8. mesta, poziciju ispred Mehdija Benanija u “siviku” Protim rejsinga.

“Ja sam srećan čovek, veoma sam zadovoljan rezultatom. Uspeo sam da osvojim pozicije na samom startu i veoma lako sam se držao na drugom mestu tokom cele trke. Tek u poslednjim krugovima Miler je uspeo da mi se približi, ali je rastojanje ipak bilo preveliko. Drugo mesto je moj najbolji rezultat ove godine i zaradio sam dosta vrednih bodova”, rekao je Mihelis posle trke 1.

bigm_157_Tarquini_Monteiro bigm_469_MONTEIRO_Tarquini

U dramatični start trke 2 “honde” su ušle sa pozicija 3, 4, 6. i 7. Benani, Tarkvini i Monteiro probili su se pored Valentea, koji je trku započeo iz prvog reda. Na kraju prvog kruga, Benani je imao poziciju 2, pratili su ga Tarkvini i Monteiro, dok je Mihelis bio zaglavljen na 8. mestu. Na polovini trke, oba fabrička vozača pretekla su Benanija, ali se kroz kolonu ubrzano i neumoljivo probijao Pečito Lopes, kasniji pobetnik trke. Na cilju je Tarkvini bio četvrti, ispred Monteira. Mihelis je trku završio kao sedmi, a Benani kao deveti (posle diskvalifikacije Borkovića, Benani je ubeležio 8. poziciju kao provizorni rezultat, prim. aut.).

“Dobro sam startovao na trci 2”, rekao je Tarkvini. “Onda sam vodio malu bitku sa Mehdijem i Tijagom, da bih neko vreme držao poziciju dva. Auto je bio dobar, poboljšali smo se dosta, ali me je iznenadilo kako su me Lopes i Miler prošli. Moramo još da radimo u narednim nedeljama, pre sledeće trke.”

Monteiro je uživao u trci 2: “Imao sam dobar start i svidela mi se borba s Gabrijeleom, ali nisam hteo da ugrožavam i sebe i njega u pokušaju da pretičem. I dalje sam četvrti u generalnom poretku i moram da nastavim da završavam sve trke najbolje što mogu”.

Što se trke 2 tiče, Mihelis nije bio preterano zadovoljan. “Nisam dobro krenuo i imao sam kontakt sa dvojicom vozača, pa sam morao da se pomirim sa 7. mestom, kojim bodom i sigurnim prolaskom kroz cilj. Bitno je da je moj automobil sačuvan i spreman za nastavak sezone”.

bigm_685_BENNANI

U Benaniju je druga trka probudila pomešana osećanja. “Start i nekoliko prvih krugova bili su dobri, a onda me je Čilton blokirao, pa je u daljem toku trke bilo teško upravljati automobilom”.

“Posle testova u Valensiji, pronašli smo nove načine da unapredimo konkurentnost automobila i to se videlo tokom vikenda. Ipak, kao direktor tima, frustriran sam što nismo postigli bolji rezultat na kraju, ali smo naučili mnogo koristeći najnovije evolucije delova u trkačkim uslovima i to je ohrabrujuće za budućnost”, ocenio je argentinski vikend Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta.

Slično razmišlja i Daisuke Horiuči, šef razvoja WTCC programa u Hondi: “Srećan sam što je auto pokazao opšte poboljšanje na šasiji i motoru. Naš stalni razvoj mapiranja motora sada se isplatio i danas smo bliži konkurenciji nego što smo bili u Spa Frankoršampu”.