Izbor novinara: Gerijerijev spasonosni manevar na Motegiju najbolji trenutak WTCC sezone (VIDEO)

Manevar kojim je Hondin vozač Esteban Gerijeri uspeo da se održi na stazi posle nimalo nežnog kontakta s “volvoom” Teda Bjerka novinari su odabrali za Momenat godine u Svetskom prvenstvu turing automobila 2017.

U pitanju je, podsećamo, tradicionalno glasanje specijalizovanih novinara za najbolje pojedince i trenutke minule WTCC sezone. U izboru je, kao i prošle godine ponovo pozvan da učestvuje i Serbiaring, kao jedini medij s ovih prostora posvećen turing trkama.

Akcija Gerijeri – Bjerk potiče s uvodne trke japanske WTCC runde na autodromu Tvin ring Motegi, što je bio i prvi nastup argentinskog pilota u fabričkom timu Honde.

Do kontakta “sivika” i “volvoa” na poplavljenoj pisti došlo je u trenutku kada su se njihovi piloti borili za drugo mesto. Da bi povratio kontrolu nad potpuno poprečenom “hondom”, koja je bil an aputu da se okrene za 180 stepeni, Gerijeriju je bilo potrebno puno veštine, ali i nešto sreće. To jasno prikazuje sledeći video:

Kako je japanski takmičarski vikend obilovao kontaktima švedskih i japanskih automobila, praćenih i kaznama i živim raspravama njihovih vozača, stekao se utisak da je Volvo u Motegiju prekoračio granicu fer-pIeja. Srećom, ništa slično nije viđeno u preostale dve runde prvenstva, u Makauu i Kataru, pa na ishod ne može da padne senka sumnje.

Bitka Bjerk-Gerijeri dobila je šest glasova novinara. Na drugom mestu, sa samo glasom manje u izboru za Momenat godine, našao se Monteirov udes na testu u Barseloni, koji je Portugalca eliminisao iz igre u završne četiri WTCC runde i upropastio mu potencijalno šampionsku kampanju.

Tri glasa dobio je Koronelov bizarni udes na treningu u Vila Realu, posle kojeg je Holanđanin udario u vatrogasni kombi parkiran pored staze.

Pažnju poslenika medija privukla je i bespoštedna kontaktna borba timskih kolega Toma Čiltona i Mehdija Benanija za pobedu u Kataru. Ona je dobila dva glasa, baš kao i niz Hafovih preticanja u Portugalu, koji ga je popeo na peto mesto u glavnoj trci.

Po jedan glas u ovom izboru dobili su Milerov WTCC povratak, glavna trka u Kataru, kvalifikacije u Kataru, te euforija na podijumu u Vila Realu.

Predstavnici medija koji prate WTCC birali su i najbolju trku sezone. Izrazitog favorita tu nije bilo, pa prvo mesto sa po četiri stečena glasa dele uvodna trka u Monci, glavna u Makauu i glavna u Portugalu. U izboru je glasove dobilo još osam trka, što pokazuje koliko su stavovi o ovoj kategoriji bili podeljeni.

Kako je Svetski šampionat posle trinaest sezona stavljena tačka, ovogodišnji izbor novinara proširen je i na svevremene WTCC kategorije. U idućim danima moći ćete da pročitate i ko su, prema mišljenju predstavnika medija, pobednici u kategorijama najbolji WTCC vozač najbolja staza i najbolji automobil za period 2005-2017.

Kako je glasao urednik portala Serbiaring i šta o pomenutim kategorijama misle saradnici našeg portala čitaćete u zasebnim tekstovima.