Provizorni kalendar WTCR 2018: Deset rundi, od Marakeša do Makaua

Novoformirano i sada najviše planetarno turing takmičenje, FIA Svetski kup turing automobila, u svojoj inauguralnoj sezoni treba da održi 10 rundi na isto toliko staza na četiri kontinenta.

Provizorni kalendar čeka odobrenje FIA Svetskog saveta auto-sporta, kao i nacionalnih auto-sportskih saveza.

Planirano je da sezona počne u aprilu u Marakešu, na stazi Mulaj el Hasan, a da se završi sredinom novembra na uličnoj pisti Makau Guja.

Svoja mesta na rasporedu imaju i Hungaroring, Nirburgring Nordšlajfe i Vila Real, što potvrđuje najavu da će se WTCR kalendar u najvećoj meri bazirati na stazama koje je vozio i WTCC.

Serija će početkom avgusta obići i Terme Rio Ondo, a krajem septembra Ningbo. Za japansku lokaciju određena je Suzuka, u terminu finalne runde Super Formula serije.

Jedan trkački vikend biće vožen u Holandiji, na Zandvortu, gde FIA turing trka nije bilo od 2007. godine. Istom prilikom, nastupiće i TCR Evropa i TCR Beneluks.

Svemu navedenom treba pridodati još jednu rundu, za koju su već određeni termini – 21/22. jul ili 6/7. oktobar – a organizator još vodi pregovore sa dvema stranama zainteresovanim da ih ugoste. Nijedna od njih dosad nije bila na WTCC kalendaru.

Tokom svakog WTCR vikenda biće vožene tri trke.

Provizorni kalendar Svetskog kupa turing automobila 2018. izgleda ovako:

Marakeš (Maroko): 7-8. april
Hungaroring (Mađarska): 28-29. april
Nirburgring Nordšlajfe (Nemačka): 10-12. maj
Zandvort (Holandija): 19-21 maj
Vila Real (Portugal): 23-24 jun
Terme Río Ondo (Argentina): 4-5. avgust
Ningbo (Kina): 29-30. septembar
Suzuka (Japan): 27-28. oktobar
Makau (Makau): 15-18. novembar

*Ostavljen je prostor za još jednu rundu, koja čeka odobrenje. Termin je ili 21/22. jul ili 6/7. oktobar.

“Objavili smo provizorni raspored i to je još jedan važan korak uoči inauguralne FIA WTCR sezone 2018. Devet odabranih rundi vozačima i timovima nude vrlo raznovrsne staze, a znače i to da će se WTCR trke voziti pred brojnom publikom”, komentarisao je promoter serije Fransoa Ribeiro.

“Pregovaramo sa još dve potencijalne lokacije, s kojima Eurosport još nije sarađivao, od kojih ćemo odabrati jednu dodatnu rundu za WTCR raspored. Nadamo se da ćemo te pregovore završiti što pre bude moguće.”

2 Comments

Comments are closed.