Iznenađujuća pobeda Pelinena, Borković na podijumu

Finski trkač Aku Pelinen zabeležio je prvu pobedu u TCR Internacionalnoj seriji i doneo Vestkoust rejsingu i Hondi neočekivano slavlje na Spa Frankoršampu.

Borković nije iskoristio pol poziciju – Pelinen je sa trećeg mesta startovao izvanredno i srpskog vozača je obišao pre prve ukosnice, a potom je Dušan na prelasku u drugi sektor staze izgubio i drugo mesto od Pepea Oriole. Vodeća trojka do karirane zastave nije menjala poredak.

Odličan prodor sa 15. i 13. startnog mesta izveli su Hondini vozači Morbideli i Glison i našli su se u prvih 10 – Italijan na sedmom, a Amerikanac na osmom mestu.

2016-2016-SPA-Practice---10Na startu je Afanasjev ostao ukopan, dok Komini nije ni učestvovao u trci zbog loma poluosovine, koji će biti saniran do sutrašnjeg nastupa.

Pelinenovom tempu u prvih 5 krugova niko nije mogao da parira, pa je Finac pobegao Orioli na oko 2 sekunde.

Hezemans i Taši kažnjeni su prolaskom kroz boks zbog najčešćeg prestupa ovog vikenda – nepoštovanja granica staze.

U završnoj trećini trke najuzbudljiviju borbu vodili su Neš i Verne za četvrto mesto. I ostali vozači Kraft-Bambua bili su pod pritiskom: Borković se primakao Orioli, a Afanasjev se grčevito borio da ostane deseti, odolevajući napadima Antija Burija.

Duel Vernea i Neša razrešen je kontaktom kojim je Francuz u “golfu” počistio Engleza u “seatu” na šikani ‘Autobuska stanica’. Incident su sudije odmah uzele u razmatranje i odlučile su da Verneu dodele vremensku kaznu od 30 sekundi, tako da njegovo četvrto mesto na cilju nije opstalo.

Neš je do karirane zastave stigao kao deveti, vukući ostatke branika za sobom.

2016-2016-Spa-Practice---54Pelinen je najzad trijumfovao sa 4 desetinke prednosti u odnosu na Oriolu i 1,3 sekunde ispred Borkovića. Bila je to prva pobeda jednog finskog pilota u TCR seriji, sva je prilika ne i poslednja.

Finac, Španac i Srbin izašli su na podijum posle trke 1, dok su, posle Verneove vremenske kazne, mesta od 4. do 10. zauzeli Homola, Morbideli, Glison, Kadžaja, Neš, Afanasjev i Buri.

S pola minuta dodatih na ukupno vreme, Verne je klasifikovan kao 14. i pretposlednji od vozača koji su trku završili.

Atila Taši je na kraju imao gadan udes: pukla mu je prednja leva guma i nastup je okončao silovitim čeonim udarom u ogradu na krivini Puon. Srećom, mađarski trkač je sam izašao iz olupine “seat leona” ekipe B3 rejsing.

Trka 2 belgijske runde TCR Internacionalne serije vozi se sutra u 12:35h, a u njoj pol poziciju ima Anti Buri u “VW golfu”.

TCR-R1