Jedan sasvim monstruozni “ford falkon” superautomobil

Tokom dolazećeg vikenda, trkom Klipsal 500 u Adelejdu, startuje nova sezona australijskog šampionata Superautomobila.

Ekipe su uveliko na licu mesta, a Prodrajv rejsing Australija iskoristio je ulazak serije u centar medijske pažnje da pred svojom garažom prikaže prave ratničke boje “ford falkona FG X” koji će tokom sezone voziti Kameron Voters.

Naslovni sponzor automobila je proizvođač energetskih pića Monster Enerdži, koji je Votersa podržavao i 2016, u njegovoj prvoj kompletnoj sezoni u Superautomobilima. “Ford” #6 za 2017. predstavljen je u izmenjenoj kolor-šemi, koja simbolizuje nastavak i proširenje ovog partnerstva.

“Ove godine ima prilično novih momenata s kojima moramo računati, ali sam u međusezoni proveo mnogo vremena pripremajući se za njih i zato sam potpuno spreman da počnem sa trkanjem”, izjavio je Voters. “Mnogo smo naučili na test danu prošle nedelje (21. februara – prim.). Ima još nekih detalja na automobilu koje moramo da prepeglamo, ali test dani tome i služe. To smo obavili i sada idemo na Klipsal 500 da pokušamo da popravimo naše tamošnje prošlogodišnje rezultate.”

U 2016. Voters je na trkama u Adelejdu zauzeo pozicije 15, 12 i 4.

Kada u septembru i oktobru na programu budu tri enduro trke koje čine Pirtek Enduro kup (Sendaun 500, Bathurst 1000 i Gold koust 600), Votersov partner u kokpitu biće Novozelanđanin Riči Stanavej.

“Biće sjajno što ću raditi sa Ričijem na ovogodišnjim enduro trkama. On ima mnogo iskustva i u tim donosi veliko znanje”, pohvalio je 22-godišnji pilot svog suvozača.

Partner u enduro poduhvatima, Stanavej veruje da Prodrajv tandem u “fordu” #6 može da stigne do podijum na dugoprugaškim trkama 2017.

“Izvrsno je što i drugu uzastopnu godinu radim sa Prodrajv rejsingom. Moje prošlogodišnje iskustvo bilo je prilično nadrealno, pogotovo na Bathurstu, ali sa više vremena provedenog u ovom automobilu, mislim da letvicu mogu da podignem još više”, kazao je 25-godišnji ‘Kivi’, koji je u Evropi i internacionalno pravio karijeru u jednosedima (F3, Formula Reno 3.5, GP3, GP2), GT i trkama izdržljivosti.

“Kameron je sjajan vozač, imao je odličan nastup na Bathurstu prošle godine i uveren sam da ćemo kao par moći da izazovemo ostale posade na najvećim sezonskim trkama”, dodao je Stanavej.

Direktor Prodrajv rejsinga Tim Edvards ovako je ocenio pilote Monster enerdži “falkona”: “Kameron se prošle godine našao pred brojnim izazovima i mnogo šta u njegovom slučaju nije išlo po planu. Uprkos svemu, umeo je da se prikaže u sjajnim izdanjima i ne sumnjam da će se ove godine dalje usavršiti. U međusezoni je uložio mnogo truda da postigne bolju fizičku i psihičku formu. Za ovu sezonu smo mu dodelili i novog trkačkog inženjera i kad ta veza proradi, mislim da ćemo svi biti prijatno iznenađeni.”

“Posmatrajući Ričijeve performanse prošle godine, definitivno smo želeli da ga zadržimo u timu, u koji se dobro uklapa. Neverovatno je pribran kada se trka, takav je i Kameron, i mislim da će njih dvojica ove godine raditi kao savršeni partneri.”

Auto #6 ekipe Prodrajv izaći će na pistu u petak, na prvoj trening sesiji inauguralne runde šampionata Superautomobila.