Katsburg za Serbiaring: 50 kilograma viška? Užasno je!

Osvajač trećeg mesta na glavnoj trci u Slovačkoj, vlasnik zasad najboljeg ovosezonskog rezultata Lada sporta, Niki Katsburg je zabeležio osmo vreme na današnjem WTCC testu na Hungaroringu.

Njegovo službovanje u timu proizvođača iz Toljatija počelo je prošle godine u Moskvi, što znači da je tada preskočio Hungaroring.

Samim tim, Katsburg i ne može da na ovoj pisti upoređuje “vestu” iz 2015. s ovogodišnjom, niti uslove na staroj podlozi mađarskog autodroma s onima koji vladaju na savršeno novom asfaltu. Zanimalo nas je da li mu je zbog toga lakše nego većini WTCC kolega.

“Vozio sam ovde, ali nikad turing auto. Bio sam u Megan trofeju dva puta i trkao se u ELMS-u, tako da poznajem stazu”, priča nam Niki o postojećim referencama.

“Dakle, vozio sam druge automobile na starom asfaltu i pomalo se prisećam koje su krivine bile komplikovane, gde je prianjanje bilo jako, a gde slabo. Na svaku stazu odlazite s nekim očekivanjima. Nisam siguran da li mi je ovo sada prednost ili mana.”

lada

“Samo znam da je danas asfalt bio dobar, ali veoma specifičan. Ranije je prianjanja bilo svuda, ali sada ono postoji samo na jednoj putanji i ako skrenete s nje deset centimetara, prianjanja više nema.”

Podsećamo Katsburga da je bio jedini vozač koji je izjavio da balast (u Ladinom slučaju 50 kg) i nije tako strašan.

“To sam verovatno kazao u pokušaju da stvari posmatram pozitivno”, smeje se naš sagovornik. “A zapravo je užasno. Na kraju krajeva, 50 kilograma je 50 kilograma i samo možemo biti sporiji. Očekivao sam da nam 50 dodatnih kilograma možda malo poboljša raspored masa u automobilu, ali to nije slučaj. Iskreno da vam kažem, mislim da ćemo se namučiti.”

Niki ne zna ‘šta zaista da očekuje od dolazećeg vikenda: “Teško je reći. Nisam siguran da su rezultati s testa bili baš najreprezentativniji, ali će nam svakako biti teže nego na Pol Rikaru i Slovakija ringu.”