Valente za Serbiaring: S ovolikim balastom šampionat će ponovo postati dosadan

Ako se izuzme prva primena kompenzacionih težina, glavnu temu na mađarskoj rundi Svetskog prvenstva turing automobila predstavlja novi asfalt kojim je pista presvučena. Vremena postignuta na WTCC testu, već na otvaranju vikenda, potvrđuju da je staza brža.

O tome smo porazgovarali smo sa Igom Valenteom, kome podijum u Mađarskoj nije bio stran ni u vreme kada se trkao kao privatnik.

“Meni se ova staza sviđa, sada je prianjanje mnogo jače nego pre i to svakako menja naše referentne tačke prilikom vožnje, na kočenju, ubrzanju i skretanju”, kazao je Francuz. “Pogotovu je tako na ovoj stazi, na kojoj ima toliko mnogo dugačkih krivina – na primer ona poslednja. Tu ste prošle godine morali da budete pažljivi i blagi u reakcijama, da čekate na pravu tačku od koje ćete ubrzavati, a sada je tu nažalost lakše, jer možete ubrzati mnogo ranije i prianjanje je mnogo jače.”

“Teško je. Ovo je ista staza po konfiguraciji i rasporedu krivina – desne su i dalje desne, leve su leve – ali je sve ostalo potpuno drugačije. To je skoro kao da upoznajete novu stazu. Reference za kočenje, skretanje i ubrzanje više nisu iste, prianjanje je drugačije, neke krivine su postale brže. Svakako je potrebno određeno vreme za adaptaciju.”

“Staza je postala mnogo brža”, ističe Valente. “Već sada se voze krugovi od 1:48, a tek je prošao test. Mislim da će se u kvalifikacijama voziti oko 1:47. Biće skoro dve sekunde brže nego prošle godine”

valente

Zanimalo nas je kako će na opisane uslove Lada reagovati kada je u pitanju set-ap

“Teško je znati. S novim asfaltom je problem u tome što je negde prianjanje jako, a negde baš i nije. Čim siđete s prave putanje, veoma je klizavo, a pista se poboljšava iz kruga u krug. Siguran sam da će sutra prianjanje biti još jače. Svakako nije idealno da se u ovakvim uslovima radi na podešavanju, tim više što ovog vikenda i inače imamo puno posla sa 50 kilograma balasta. I s tim je bilo dovoljno teško, ovako je samo još teže.”

“Trudimo se da popravimo balans automobila i videćemo dokle ćemo stići. Radićemo svoje i videćemo u kom pravcu će se menjati staza.”

Valenteov kolega Katsburg je pre ovog vikenda tvrdio da dodatnih 50 kg i nisu tolika drama. Francuz misli drugačije.

“Nisam siguran. Lada se nikada u protekle tri godine nije trkala s balastom od 50 kilograma i ja mislim da će to značajno uticati na naše performanse. Koliko – ne znam, ali mislim da će biti prilično, jer mi na toliku težinu u automobilu nismo navikli.”

“Honda je već testirala s balastom, oni znaju kako da podese auto, isto važi i za Sitroen.”

Ladin trkač potom prelazi na širi aspekt primene kompenzacionih težina koje su u skladu s prikazanom brzinom pojedinih WTCC modela.

“Nažalost, mislim da je to loša vest za šampionat. Ne za nas, već za navijače. Da smo ostali s balastom kakav je bio na prve dve runde (Sitroen +80, ostali bez viška kilograma), bilo bi više fer. U redu, možda je razlika između Honde i Sitroena bila prevelika, možda je Honda trebalo da dobije 10 ili 20 kilograma i to bi sve uravnotežilo. Ali, +70 za Hondu i +50 za nas znači da će Sitroen verovatno osvojiti i uvodnu i glavnu trku. Kažem “verovatno”, ali tako svi misle.”

“To je šteta jer je šampionat dosad bio vrlo zanimljiv, trke su bile dobre i to je ponovo bilo turing trkanje. Bojim se da će sada opet sve postati dosadno.”

Na Slovakija ringu je ponovo došlo do kontakta između Valentea i Tarkvinija i ovogodišnje timske kolege opet su se našle u klinču. Pitamo da li su buknule strasti u timu iz Toljatija i, najvažnije, da li su se smirile. Igo nam tvrdi da atmosfera nije narušena.

TARQUINI Gabriele (ita) Lada Vesta team Lada Sport Rosneft portrait ambiance VALENTE Hugo (fra) Lada Vesta team Lada Sport Rosneft ambiance portrait during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Paul Ricard, Le Castellet, France from April 1 to 3 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

“To je više bio trkački incident. Problem je u tome što takve stvari ne smeju da se dešavaju među kolegama. Ja imam svoje stanovište, on ima svoje, i svako od nas brani svoje mišljenje. Ali, kada vozite paralelno od treće do sedme krivine, u nekom trenutku mora da bude kontakta.”

“Ja sam Gabrijeleu pokušao da objasnim da ga je u Slovačkoj Mihelis izgurao napolje na krivini 3, kao što bi svako drugi uradio. Gabrijele je tu sleteo na travu i izgubio je mnogo pozicija. Kazao sam mu da bih i ja isto to uradio da nismo timske kolege, ali pošto jesmo, ja sam mu ostavio prostora i tu sam izgubio puno vremena.”

“Da nismo timske kolege, i ja sam mogao da zadržim svoju putanju i da se ponašam kao da njega u krivini nema, pa bi sleteo i posle duela sa mnom. Ali pošto smo u istom timu, ja to nisam uradio i to mi je upropastilo trku. Mislim da me je razumeo. Gabrijele je odličan za tim, mnogo sam naučio od njega i o razvoju automobila i o svemu ostalom, ali na stazi je veoma žestok. I oduvek je takav bio (smeh)!