Mihelis najbrži na prvom testu u Mađarskoj

2016 EVENT: Race of Slovakia TRACK: Automotodrom Slovakiaring TEAM: Honda Racing Team JAS CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Norbert Michelisz

Početak WTCC trkačkog vikenda u Mađarskoj obeležio je domači heroj Norbert Mihelis.

On je na prvom testu zabeležio najbolje vreme ispred svojih timskih kolega iz Honde Roba Hafa i Tijaga Monteira.

Mađarski trkač prešao je 12 krugova i u svom najboljem pokušaju zaustavio je štopericu na 1:48,112. Englez je bio 0,369 sekundi sporiji, a Portugalac je kasnio 0,724 sekunde.

Norbertovo vreme već sada je šest desetinki brže od najboljeg kvalifikacionog WTCC kruga na ovoj stazi, što znači da novi asfalt i mestimično zaravnjeni ivičnjaci daju očekivane rezultate.

Monteiro je vodio tokom većeg dela sesije, pre nego što ga je nadmašio Mehdi Benani na desetak minuta pre kraja. Marokanac je na kraju pao na peto mesto, jer je Tom Koronel u „ševrolet RML kruzu“ ponovo pokazao odličan tempo, te je test završio kao četvrti.

05 MICHELISZ Norbert (hun) Honda Civic team Honda racing Jas action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo François Flamand / DPPI.

Hose Marija Lopes napravio je tek šesto vreme, ispred Iga Valentea i Nikija Katsburga u „vestama“. Čilton je bio deveti, a Ivan Miler tek deseti.

Donji dom plasmana predvodi Gabrijele Tarkvini, sa zaostatkom od 1,829 najlošije rangirani vozač Lada sporta. Oba “volvoa S60” ostala su van top 10 – Ekblom je 12. (+1,914), a Bjerk nije zabeležio vreme i u poretku je pretposlednji, šesnaesti.

Džon Filipi je na prvom izlasku na na novi asfalt piste kraj Budimpešte bio 13, a slede Gregoar Demustije, kao najsporiji vozač “C-elizea”, povratnik Rene Minih u “ševroletu”, već pomenuti Bjerk i, kao poslednji i sedamnaesti, trkač domaćeg Zenge motorsporta Ferenc Fica.

Tribine Hungaroringa su potpuno prazne, očekivana Norbimanija očigledno neće početi pre subote.